Проф. Костадин Ангелов: Скоро ще стигнем един милион ваксинирани българи (НА ЖИВО)

Над 32 000 души са ваксинирани през вчерашния ден

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов Източник: БНТ

Над 32 000 души са ваксинирани през вчерашния ден, скоро ще стигнем един милион ваксинирани българи. Това заяви здравният министър в оставка проф. д-р Костадин Ангелов по време на брифинг в Министерския съвет по повод развитието на пандемията у нас. "България вече е извадена от високорисковите зони от института Робът Кох, и вече не в рисковите. Това е заслуга на всички нас, всички бълgари, допълни той. "Скоро ще стигнем милион преболедували и половин преболедували", каза още той.

 

Здравният министър в оставка съобщи, че целта е да се поставят по 50 хиляди дози на ден. По отношение на ваксинационния процес министърът в оставка обясни, че по време на празниците на са поставени следните ваксини - на 30 април над 9775 дози, 1 май - 4609, 2 май - 2634, 3 май - 6100, 4 май - 6444 дози. Най-много дози са поставени в "Пирогов" - 5881, ВМА - 4654, "Св Анна" - 2275 дози. Проф. Ангелов уточни, че предпочитаната ваксина е на "Пфайзер/Бионтех". Той съобщи, че най-много ваксини са поставени във възрастовата група 45-65 години. 

 

"Намаляват хоспитализираните. Тенденцията е трайна. Само в 4 области имаме увеличение – Благоевград, Стара Загора, Силистра и Шумен", обяви Костадин Ангелов. Здравният министър обяви по колко ваксини са поставени през почивните дни. Заетостта на леглата е 47% с неусложнените случаи, 51% за интензiвни легла. "Вече има спокойствие в лечебните заведения", констатира проф. Ангелов. Той съобщи, че съотношението "излекувани-новозаразени" е 2 към 1. "Няма нито една област в червено на карта на България", посочи още министърът.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени