Проф. Николай Витанов: Вече загубихме 20 000 души, все едно сме изгубили война

Заради поведението на едни 25%, които смятат, че вирусът не е опасен, сега говорим за 20 000 починали, добави той

Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов

Вторият пик на четвъртата COVID вълна се очаква през октомври. Базовото репродуктивно число е 0,93, т.е. 100 души, които се излекуват от COVID-19, оставят след себе си 93 заразени. В момента имаме леко свиване. Това заяви пред bTV математикът проф. Николай Витанов.

 

"Вече загубихме 20 000 души, все едно сме изгубили война. Броят на жертвите ще продължава да расте", добави той. По думите му максималното репродуктивно число през втория пик на четвъртата вълна тогава може би ще е между 2-2,20.

 

Витанов представи прогноза за 14-дневна заболеваемост спрямо 24.09, където единствените области, които не са в "червената зона", се предполага, че ще бъдат Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали.

 

Според него София-град и Пловдив все още не са във виолетов цвят и това държи България на повърхността.

 

"Скритата заболеваемост бива два вида. Миналата година тя беше на безсимптомните. Тази година се появи нов феномен. Хора със симптоми, които не се регистрират, особено младите. Той се прояви в края на август. През лятото процентът на заболелите се вдигна, защото пристигаха множество хора от чужбина, които си идваха заразени, както и такива туристи. Нормално е да се вдигне вълната", смята Витанов.

 

Според него като неблагоприятни фактори за заразата се очакват влиянието на присъственото обучение и на връщането на хората по офисите.

 

Математикът обясни, че получава заплахи за убийство, но заяви, че не е подавал сигнали в полицията.

 

"През април 2020 г. имаше човек, който каза, че вирусът си има помагач. Срещу този човек се вдигна страшен вой още тогава. Народът, политиците и журналистите бяха излъгани от хора, които твърдяха, че COVID-19 е безопасен и видите ли нищо няма да стане", допълни той.

 

Според Витанов от пролетта на миналата година е било натрапвано на 25% от хората в България, че вирусът не е толкова опасен и заради поведението на тези 25% по отношение на заразата сега говорим за 20 000 починали.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени