Проф. Огнян Кунчев от БАН: Към 19 февруари 100 000 случая на заразени с Омикрон на ден, ако не се вземат мерки

На 19 януари ще бъдат регистрирани 20 хил. случая на ден

Проф. Огнян Кунчев
Проф. Огнян Кунчев Източник: Bulgaria ON AIR

Пикът от заразяване с Омикрон ще около 19 февруари, когато ще има по 100 000 случая на ден. Тази прогноза направи математикът проф. Огнян Кунчев от БАН пред Нова тв, базирайки се на модел, който е направил.  По думите му обаче едва ли ще се стигне до това, тъй като се очаква месец по-рано да бъдат взети сериозни мерки.

 

"На 19 януари ще бъдат регистрирани 20 хил. случая на ден. Това показва математическият модел. Затова към 20-25 януари мерките ще бъдат затегнати и е много вероятно да бъде въведен локдаун. Така едва ли ще се стигне до предвиждания пик на 19 февруари", аргументира се проф. Кунчев.

 

"Математическият модел показва какво би се случило и предупреждава тези, които взимат решения", каза професорът. Той припомни, че местата за ковид в болниците са 9000. "Не може да бъде предвидено колко души ще имат нужда от болнично лечение при предстоящото увеличение на случаите, тъй като не се знае колко тежко ще се прекарва омикронът от възрастни хора", каза проф. Кунчев.

 

След 19 февруари вълната слиза надолу. "Всички данни показват, че Т-клетъчният имунитет не е променен срещу варианта Омикрон. Промяната е около 20% спрямо първия вариант на коронавируса, а спрямо Бета и Делта вариантите почти не се наблюдава промяна в ефикасността на имунния отговор", заяви пред БНТ проф. Доброслав Кюркчиев, началник на лабораторията по клинична имунология в болница "Свети Иван Рилски".

 

"Това е добре за хората, които са преболедували или са ваксинирани срещу коронавируса", допълни проф. Кюркчиев. Проф. Огнян КунчевПо думите му трудно може да се каже какво ще е влиянието на Омикрон върху хората, които не са ваксинирани, защото данните от изследванията са от страни с висок процент на ваксинация, където се наблюдава силно разпространение, но по-леки симптоми.

 

Проф. Кюркчиев призова да не се сравняват имунитетите от това дали си ваксиниран или си преболедувал коронавируса. Той призова да се фокусира вниманието върху това как се прекарва заболяването, а не какъв е броят на заразените след ваксиниране.

 

Каза, че е против маски, локдауни, тъй като се е прекалило. "Разумното е да се вземат медицински мерки срещу коронавируса, каквато е ваксинацията, но локдаунът не е медицинска мярка", каза проф. Кюркчиев.

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Докладът на АДФИ за "Пирогов" не е получен в здравното министерство

По-рано днес от "Пирогов" обявиха, че проверката на АДФИ е приключила и в доклада за дейността на болницата не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени