Проф. Огнян Кунчев: Плащаме цената на бездействието на държавата със свръхсмъртност от Ковид

В Норвегия от Ковид-19 умират по 1-2 души на ден, разкри математикът

Проф. Огнян Кунчев
Проф. Огнян Кунчев Източник: Bulgaria ON AIR
Между 10 и 15 декември у нас ще дойдат достатъчно хора от чужбина, които ще донесат варианта Омикрон. Това показват изчисленията на математика от БАН проф. Огнян Кунчев, които той показа данните в студиото на Bulgaria ON AIR. Той очаква силно заразният вариант на коронавируса да стане доминиращ в началото или средата на януари. Математикът даде пример с Южна Африка, където за по-малко от 2 седмици Омикрон изтласква Делта и завзема 80% от всички случаи.
 
"Омикрон се настани и за 2-3 седмици взе 90%. Не сме виждали такова нещо. В Южна Африка са боледували доста млади хора и не можем да направим заключения как възрастните над 60 години ще го понесат", обясни той и предложи да се правят тестове на границите на всички влизащи в страната.
 
Според проф. Кунчев вече няма основания за лежерно поведение и държавата може да бъде много по-строга. Математикът показа графика с починалите у нас по години и месеци, като алармира, че има свръхсмъртност.
 
"Цената я плащат хората със своя живот. Доста висока цена. Около 2 хил. души умират средно през ноември. От 1 до 7 ноември 2021 г. починаха 4 хил. души. От 8 до 15 ноември починаха 1850 души. Около 1000 случая от тях са от Ковид-19", посочи гостът на Ганиела Ангелова. В Норвегия от Ковид-19 досега са починали 1000 души, умират по 1-2 души на ден, даде пример проф. Кунчев.
 
"Имаме около 700 хил. души, които официално са били заразени. Умножавам ги по 5 - стават 3,5 млн. хората, през които е минал вирусът. 1,8 млн. са двойно ваксинирани. От тях махаме около 700 хил., защото са минали 6 месеца и имунитетът им пада. От 1 януари до края на юни са ваксинирани 800 хил. души двойно. След 6 месеца имунитетът им отслабва. Остават 1 млн. души. Неизвестно е колко хора живеят на тази територия. Ако от 6 млн. извадите 4,5 млн. - имаме около 1,5 млн. податливи на заразяване - материал за вируса", разясни той.
 
Математикът от БАН е на мнение, че у нас има леко покачване в броя на ваксинираните заради изискването за "зелен сертификат". А с последните мерки сме успели да пречупим вълната.
"Брутално е спрямо икономиката да има пълен локдаун. Степента на ваксинация не е тази, която трябва да бъде. По 50 хил. души на ден трябва да се ваксинират. В средата на януари ще имаме съществено покачване на вълната - над 2500 случая на ден", заяви още проф. Кунчев.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени