Проф. Огнян Кунчев: След 15 октомври ще има нов локдаун заради 10 000 заразени на ден

Ако ги нямаше тези локдауни, щяхме да имаме не 18 000 починали от началото на пандемията, а 36 000, категоричен е той

Проф. Огнян Кунчев
Проф. Огнян Кунчев Източник: bTV

Задава се нов локдаун около 15 октомври заради ръст до 10 000 новозаразени на ден, обяви в предаването "Тази сутрин" по bTV математикът от БАН проф. Огнян Кунчев. Причината за прогнозата му е големият брой на хоспитализациите и хората в интензивни отделени. Свети червена лампа, каза той пред bTV.

 

По изчисления на проф. Кунчев в средата на октомври новите случаи на ден ще минат 10 000, като в тази бройка той включва и скритата заболеваемост. Според него по-строгите мерки и ограничаването на събирането на хора на закрито е нужно и при предишните пикове е довело до намаляване на новите случаи.

 

"Ако ги нямаше тези локдауни, щяхме да имаме не 18 000 починали от началото на пандемията, а 36 000", категоричен е математикът. Той напомни, че са нужни поне 15-20 дни прилагане на каквито и да е мерки, за да се види резултатът от тях.

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Докладът на АДФИ за "Пирогов" не е получен в здравното министерство

По-рано днес от "Пирогов" обявиха, че проверката на АДФИ е приключила и в доклада за дейността на болницата не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени