Проф. Попов: Грипната епидемия се пречупва, но се очакват нови пикове

По думите на Попов тази година грипната епидемия е доста по-лека в сравнение с други години

Грип
Грип Източник: Pixel-shot.com

В момента хората боледуват най-много от респираторни заболявания. Това заяви пред Нова телевизия проф. Георги Попов - началник на клиника по инфекциозни болести. Той поясни, че на първо място това е грипът. COVID-19 отишъл на по-заден план, но "все пак дебне зад ъгъла" и пак ще се появи. Сред другите респираторни заболявания са респираторен синцитиален вирус, аренувирус и др. Срещат се също варицела и скарлатина.

 

Попов отбеляза, че през последната седмица грипната епидемия се пречупва. Това обаче не бивало да ни успокоява, тъй като се очакват нови пикове.

Той посочи, че грипът е целогодишно заболяване. В периода януари-февруари той се разпространява епидемично, но у нас имало много случаи на грип тип Б и през март.

 

По думите на Попов тази година грипната епидемия е доста по-лека в сравнение с други години. Тежка била 2009 г. със свинския грип. СЗО наблюдава случаите в Южното полукълбо, такъв тип протичане се прехвърля и за Северното полукълбо, поясни той.

 

Попов обясни, че първичните грипни усложнения са причинени от самия вирус, а вторичните - от насложените бактериални и гъбични инфекции.

"Първичните засягат белия дроб, централната нервна система, сърдечно-съдовата система, бъбреци", изреди медикът.

 

Той бе категоричен, че при усложненията от грип без антибиотик не може. "Тук е тънкият момент да се намери кога точно да се включи антибиотик. Невинаги, но когато имаме рискови контингенти - хора над 65 г., малки деца, бременни, за това трябва да сме особено осторожни дали да включим антибиотик, ако се налага", поясни Попов.

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени