Проф. Радка Аргирова: COVID се завръща през септември

По отношение на маймунската шарка, Аргирова заяви, че не е нужно да има масова ваксина

Проф. Радка Аргирова
Проф. Радка Аргирова Източник: Скрийншот/NOVA

Лятото ще бъде спокойно, но през септември следващата COVID вълна се завръща. Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова в ефира на NOVA. Досега са описани 200 пост ковидни синдрома и на практика може да се засегне всеки орган. "Има статистика, която показва, че между 10% и 12% от лицата, прекарали ковид, се сблъскват с постковид синдром.

 

Ще бъде обявена втора бустерна доза. Тя ще е за възрастни хора, хора с по-слаба имунна система. В Южна Африка от края на декември са регистрирани два нови подварианта на Oмикрон - БА.4 и БА.5. Тя очаква да се заразят повече хора и случаите да се увеличат, когато двата подварианта на Омикрон дойдат у нас. Не трябва да спира по никакъв начин диагностичната дейност и работата по следене на еволюцията на вариантите, категорична бе тя.

 

Аргирова се оплака, че е получавала заплахи по телефона, че ще пострада, ако продължава да говори лъжи за ковид. "Неприятно е, тъй като показва, че обществото не вярва на науката", сподели тя.

 

По отношение на маймунската шарка, Аргирова заяви, че не е нужно да има масова ваксина. "Тук говорим за кръгова ваксина. Ако даден човек е заразен, то той трябва да се ваксинира, както и близките на заразения. 20 - 21 дена е карантината. Тя беше категорична, че не е нужно да има масови мерки", добави професорът.

 

Във връзка с острия хепатит при децата, Аргирова успокои, че у нас още такъв регистриран случай няма.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени