Проф. Радка Аргирова: Можем да сме преносители на коронавирус и след ваксиниране

Има малка разлика между двете ваксини. Това каза председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова за бТВ

Проф. Радка Аргирова: Можем да сме преносители на коронавирус и след ваксиниране
Проф. Радка Аргирова: Можем да сме преносители на коронавирус и след ваксиниране Източник: bTV

"Има малка разлика между двете ваксини. Във ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" мРНК кодира само част от S-гена на вируса, а в "Модерна" се кодира целият S-ген. Това не е чак толкова голяма разлика.Единични случаи има на някои алергични реакции, чак до шок не се стига", обясни проф. Аргирова. 
"Сами няма да можем да си избираме коя ваксина си поставим, а и засега избора го няма. Във всички случаи ваксините са безвредни и която и да се избере, може да се използва съвсем спокойно", обясни тя.
„Колкото по-нисък е процентът на хората, които са ваксинирани, толкова по-бавно ще преминем напред. Ако сме ваксинирани и около нас всички са ваксинирани, постигнали сме всичко, което искаме и ще затрудним вируса. Но ако се случи, че сме единица сред много неваксинирани и не спазват мерките, нещата стават съвсем различни“, настоя Аргирова.

Ваксините са безвредни, но не смятам, че има кампания, която да разясни на хората всичко относно имунизацията, добави тя.
„Тези всички ваксини бяха приети с екстрена процедура, не са съвсем довършени клиничните изпитания. Те са в прогрес, ще продължаваме да получаваме нови данни постоянно. Има на места единични случаи на алергични реакции по света, но няма сериозни последици“, каза проф. Аргирова. Тя обясни, че се проверява дали у нас го им новият вариант на вируса, който съдържа в себе си няколко мутации.

Председателят на Българското дружество по медицинска вирусология коментира и че защита след ваксинация ще е около година.

Относно провеждането на изборите и начина на гласуване на карантинираните тя е категорична, че не бива да се пускат карантинираните навън да дадат своя вот за няколко часа, както се предлагаше. Разнасящите урните пък трябва да са проверени антитела и да се ваксинират, каза още Аргирова.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени