Проф. Тодор Кантарджиев: Господ ни помага при тази ниска ваксинация и след управлението на министър Кацаров

Побългарихме сертификатите, категорично заяви бившият шеф на НЦЗПБ

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев Източник: Bulgaria ON AIR
"Господ ни помага при това ниско имунизационно покритие, при това състояние на здравната система, особено след управлението на министър Кацаров. Нещата минават много благоприятно при нас, с минимални щети, макар че броят на починалите все още е голям. Броят на заболелите намалява, най-стремително това се случва в първите засегнати области", заяви бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Той изрази облекчение, че броят на заболелите намалява почти навсякъде в страната, най-стремително в първите засегнати области - като Благоевград. Но предупреди, че във Варна не трябва да се бърза с облекчаването на мерките.
 
"Биологическият характер на Омикрон е, че ще мине през голям брой хора. Мина и в българското общество: тези с бустер не разбраха, тези с две дози ваксина вдигнаха температура, а голяма част от хората са контактни с Омикрон. На това се дължи намаляването на случаите, а не на другите мерки", категоричен бе бившият директор на НЦЗПБ. 
 
Проф. Кантарджиев приветства решението за отпадането на "зеления сертификат". Препоръките му обаче са хората да продължат да носят маски – особено в градския транспорт и където има много хора, и най-важното – проветряването. "Честото проветряване води до намаляване на риска", посочи той.
 
 "Сертификатите бяха побългарени, а през това време имаше и непремерени послания от страна на МЗ и някои специалисти. "Направихме изследване – 50% са били в контакт с вируса!" Ако бяха наистина толкова и имат силен имунитет, защо са тези пикове? Вижте колко хора се разболяха и умряха. Да, не могат да се стигнат рекордите на Кацаровото управление, но с определени стъпки и особено ваксиниране можеше да се постигне нещо", изтъкна професорът.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени