Проф. Тодор Кантарджиев: Ние сме единствената страна, в която можеш по всяко време да се имунизираш с всяка ваксина

Той отбеляза, че ваксинацията в страната в момента буксува и това ще доведе до верижен ефект

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев Източник: bTV
"България е единствената страна, в която можеш да си избираш с коя ваксина да се имунизираш", каза в сутрешния блок на bTV проф. Кантарджиев. Той добави, че през лятото не се задава нова вълна от коронавирус благодарение на мерките от пролетта и благодарение на това, че народът подкрепи мерките.
 
"В момента много малко са случаите на смърт. Трябва да направим три неща през лятото - първо, да си починем добре. Психическата умора от мерките и от тези 15 месеца напрежение. Второ - ваксинирането, това е единственият начин за преборване на коронавируса. Трето - контролът на границите, на клъстерите. Трябва единичните случаи да бъдат овладявани и там, където се събират много хора, трябва да се носят маски. Но най-важното е да се ваксинират всички, които желаят", коментира проф. Кантарджиев. 
 
Той обясни, че данни на СЗО за Русия показват, че там имаме увеличение с една трета на случаите, което не е характерно за лятото. "При условие, че персоналът на курортите ни е ваксиниран, не очаквам голяма опасност от руските туристи", добави той. Професорът обясни, че през уикенда изнесените ваксинационни центрове в парковете няма да работят заради горещото време, но такива ще има в някои столични молове и две от читалищата.
 
"Ако настъпи мутация във вируса и се изисква промяна във ваксината, то препаратите за имунизация, които България ще получи през 2022 г. и 2023 г., ще бъдат подобрени. Няма необходимост от трета ваксина", заяви Кантарджиев. "За новите варианти на коронавируса действат РНК ваксините. При биопсия на лимфните възли се оказа, че хората, ваксинирани с Пфайзер и с Модерна имат доживотен имунитет. Ако настъпи някаква мутация, то Пфайзер имат готовност да променят ваксината си", обясни той, позовавайки се на изследване, публикувано в авторитетно медицинско издание от Западна Европа.
 
По думите му, ако си го карал леко, нямал си нужда от кислород - то имунитета ти е траен, ако обаче е било тежко, то вирусът е подтиснал имунната ти система - имунитетът ти не е траен. "Ако си го карал и си ваксиниран, то имаш най-напрегнатият имунитет и клетъчен, и с антитела", категоричен е проф. Кантарджиев. Той отбеляза, че ваксинацията в страната в момента буксува и това ще доведе до верижен ефект.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени