Проф. Тодор Кантарджиев: Засега у нас няма бразилски и южноафрикански щам

Не подкрепям тезата, че децата са най-големият разпространител на вируса, казва той пред "Монитор"

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев Източник: НОЩ

Проф. Кантарджиев, има ли нови потвърдени случаи у нас на британски, а също и на бразилски или южноафрикански щам?

 

Случаи на южноафрикански и бразилски щам нямаме в страната. Но тъй като в съседните ни държави, с които поддържаме пътникопоток има, хората, които се връщат от чужбина, трябва да са много внимателни. Техните близки и познати също трябва да вземат мерки. Всеки, който се връща от чужбина, включително от съседни държави, трябва известно време да бъде в изолация.

Ваксините, които се прилагат в момента, са в състояние с различна степен да осигурят защита. Казвам с различна степен. Ваксините най-добре осъществяват защита на хората, които ще бъдат в контакт с циркулиращия в нашата страна вариант. По-малко са защитени, но пак са защитени срещу заболяване и срещу развитие на инфекциите срещу английския вариант. До голяма степен са защитени от тежко прекарване при заразяване с бразилския щам и до голяма степен защитени от тежки и средни усложнения на африканския вариант. Затова целта ни е по-късно да допуснем разпространението на бразилския и южноафриканския вариант, за да може да има достатъчно имунитет сред населението. Какво значи това – прекарали досегашната инфекция и имунизирани. Така ще можем да бъдем по-подготвени за поява на друг щам. Когато не си ваксиниран, не си бил в контакт с вируса и не си преболедувал, ти си застрашен от всички генетични варианти на щама. Ако си ваксиниран, ти си защитен до голяма степен от всички досега циркулиращи варианти, както и ако си боледувал. Повтарям, най-силен имунитет се кара след преболедуване. Това, което се коментира от неспециалисти, е, когато човек е прекарал много тежко заболяването и е в някакъв имунен дефицит, вроден или вследствие на провежданата му терапия, тогава може имунният отговор да не е достатъчно адекватен. Това са много редки случаи, както много редки случаи са на повторно заболяване, както са много редки случаите ваксинирани лица да разпространяват вируса.

 

Кога е препоръчително да се ваксинират тези, които са преболедували вече вируса?

 

Лично моето мнение е, че те могат спокойно да не се ваксинират. Но ако имат желание да се ваксинират, то е хубаво да изчакат три месеца от отшумяване на симптомите на заболяването и първите негативни резултати. Ваксината няма да им навреди, но просто имунната им система е потисната, особено ако са карали средно тежко или тежко коронавирусната инфекция. Тоест няма да е полезна ваксината, защото няма да изгради адекватен и желан от тях отговор. Просто трябва да изчакат няколко месеца. Това е най-добрият вариант, ако много държат да се ваксинират.

 

Ясно ли е вече колко ще трае имунитетът след ваксиниране?

 

Да речем, че сте ваксинирани с оксфордската ваксина с аденовирус. Първите аденовирусни ваксини, които са правени на другите варианти на коронавирус, траят с години – две и повече. Засега имаме данни и от новите ваксини, които са разрешени от няколко месеца. Тези ваксини се прилагат от седем месеца и имунният отговор се задържа, тоест човек е защитен.

 

Достатъчно надеждно ли са изпробвани ваксините относно действието им и възможните странични явления?

 

Още март месец го казах, когато мечтаехме за ваксини. Тогава казах, че ваксините може да не са много ефективни, да не правят имунитет за цял живот. Може да не са толкова ефективни и да предпазват въобще от заболяване и прояви на заболяването. Казах, че е възможно ваксините да не постигнат тези цели – вечен и доживотен имунитет, но в никакъв случай ваксините няма да имат странични нежелани ефекти, защото цивилизованият човек в момента е много чувствителен на тази тема. От много години в ЕС, в САЩ и в развитите държави се държи много ваксината да е безвредна, защото тя се слага на практически здрав човек. Тогава и най-малките странични ефекти, които при едни лекарства, които са за спасяване на живот – например, ако дете се лекува от менингит в инфекциозна болница, това дете ще го лекуват с най-мощните антибиотици, детето може да получи някои странични ефекти от антибиотиците - да речем храносмилателно разстройство, гадене и повръщане, но това ще е простимо, защото му се спасява животът с антибиотика. Докато ваксината се слага на практически здрав човек - независимо дали е на 90 години или на 18-годишна възраст, и когато се явят странични и нежелани ефекти, обществото и пациентите са много чувствителни.

 

Вече един месец се поставят ваксините, какви странични ефекти се наблюдават у нас и в Европа?

 

Всички странични ефекти се докладват в Изпълнителна агенция по лекарствата, мога да ви кажа от моя опит. Няколкостотин души ми се обадиха да питат дали да се ваксинират и няколкостотин ме държат в течение между първата и втората доза. Един колега се оплака от подуване на лимфните възли, което трае седмица до 10 дни. Неколцина се оплакаха от висока температура. Повечето, които ги питам, казват – усетих убождането, и два дена като пипнат място, усещат лека болка в делтовидния мускул. Като се замислите, така е с всички ваксини, от които се слагат около 150-200 хиляди годишно у нас.

 

Кога ще постигнем колективен имунитет?

 

По плана на щаба за ваксиниране сега започва масово да идват ваксини и с всяка седмица ще се увеличава броят на поставените. Това ще се отрази в статистиката за общия брой поставени ваксини и за общия брой на завършените ваксинации, тоест поставени са и двете дози. Вече над 50 хиляди ваксини са сложени у нас, което наистина не е много за този период в сравнение с другите държави. Мисля, че това изоставане ще бъде преодоляно още следващите седмици и месеци.

Колективният имунитет - това са хората, които са прекарали заболяването; хората, които са се ваксинирали; хората, които не знаят, че са прекарали, но са били в контакт с вируса. Когато изследваме хората, които се ваксинират с цел да видим клетъчния и хуморалния имунитет след ваксината, открихме доста хора, които нямат спомен да са карали тежка инфекция през последната година, но имаха адекватен имунен отговор още преди да бъдат ваксинирани. Значи те са преболедували. Както и тези, които са били в контакти и не са разбрали, че са преболедували и ваксинираните ще имат адекватен имунитет.

 

Как ще разберем колко са тези, които не знаят, че са преболедували COVID-19?

 

Най-добре е да не го разбираме. Както сега с вас не сме тръгнали да си изследваме антителата за хепатит А, много е вероятно в тази възраст и двамата да сме били в контакт с хепатит А. Нямаме практиката преди и след ваксинацията за грип да си изследваме антителата за това заболяване. Както и на бебета не изследваме антителата, преди да ги имунизираме за дифтерия, тетанус и коклюш, и след това също не ги изследваме отново. Това са неща, които се правят само с цел научно допълване на резултатите на имунния отговор. До известна степен националният център го прави, за да знае държавата дали правилно ползваме ваксините и дали ваксините действат. Защото е едно да действат ваксините на българи, друго е да се казва в характеристиката при клинични изпитвания в други държави с други контингенти.

 

Какво ще направят здравните власти, за да накарат хората да се ваксинират?

 

Когато се обяснява на хората спокойно и когато не се дава дума само на тези, които са малко далеко от проблема, но говорят високо, невярно, но ефектно...

 

Към момента какво е репродуктивното число - десет души колко заразяват? Каква е най-мрачната ви прогноза?

 

Най-мрачната ми прогноза е да постигнем това, което казват колегите ми от Великобритания, че без контрол 10 души ще заразяват 28-29. Това е без контрол! Засега сме някъде 1,1-1,2. Значи 10 души заразяват 11 или 12. Слава богу, ако задържим това, няма да поставим в риск живота на много хора.

 

Предвиждате ли затягане на мерките?

 

В момента не. В момента следим показателите и най-важните показатели са заетите легла в болниците и натоварените интензивни легла.

 

А задава ли се разхлабване на мерките? Ресторантьорите всеки ден питат кога ще отворят?

 

То и други трудещи се всеки ден питат. Вие знаете ли тези мерки на щаба за отстояние как развалиха много професии? Като джебчийство и прочие, и не могат да изпълняват служебните си ангажименти?

 

Децата ще трябва ли да бъдат ваксинирани?

 

На този етап не мисля, че децата трябва да бъдат ваксинирани. Въпреки че някои държави предприемат такива мерки. Първо защото децата карат леко, второ - почти безсимптомно. Но най-важното при децата е да има хигиена на горните дихателни пътища. Недопускане, когато са вирусоотделители да заразяват много хора. Значи помагат за намаляване на вируса в носоглътката бонбони с някакви етерични масла или лимон със сода, след хранене. Моят съвет е (ако питате мен): като се прибере вкъщи детето, да хапва и след това резенче лимон със сода, защото вирусът най-много се размножава в носоглътката и така започва инфекцията. Така започва инфекцията при тези по-прилепчиви генетични варианти като английския. От 10 до 100 пъти повече вируси има в носоглътката. Затова трябва да се вземат всички мерки за намаляване на това вирусно число в носоглътката и затова са хубави гаргарите, лимоните със сода и бонбоните с етерични масла.

 

Вие лично подкрепяте ли тезата, че децата са на-големият разпространител на вируса?

 

Не, не подкрепям тази теза. Защото това, което в момента изследваме и това, което се случи в нашата страна, спомняте си на 4 януари пуснахме детските градини и учениците от началния курс и нямаше никакво повишаваме. Повишаването започна в момента, когато се скупчиха хората по моловете, когато си казаха "вирус няма, дай да си изкараме празниците, толкова време не сме се виждали, да пийнем и да хапнем заедно" и тогава станаха неприятните неща.

 

Какъв апел ще отправите към хората?

 

Да носят маски, да спазват отстояние и да не се събират много на едно място. Англичаните доказаха, че досега при много близък контакт, ако се заразяваме за 15 минути, то при новия вариант на вируса близкият контакт от 5 минути е достатъчен, без маски и без ръкавици. Всъщност това е една от причините за ръста на заболелите през последните дни.

Още от "Здравеопазване"

Здравната комисия поиска от Хинков да отмени протокола за освобождаването на директора на "Пирогов"

В момента комисията смята, че докладът, който ѝ е представен, съдържа противоречиви данни и затова искат проверката на "Пирогов" да бъде извършена от външен одит

Прочетете повече прочетете повече

Асен Василев към министър Хинков: Стига циркове, подай си оставката

Той сравни опита за смяна на директора на "Пирогов" с гласуването на бюджета за 2024 г., като припомни своя заявка, че ще подаде оставка, ако не се приеме неговата концепция за финансите на държавата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени