Проф. Тома Пожарлиев: Пандемията повлия много зле върху превенцията

Той сподели, че когато се е разболял от Ковид миналата година, се е допитал до сина си, кото е химик, за ремдисивира като лекарство

Проф. Тома Пожарлиев
Проф. Тома Пожарлиев Източник: NOVA

Забавянето на операции доведе до много тежки клинични случаи. Имахме случай на рак на дебелото черво, който беше перфорирал пикочния мехур. Болниците са най-сигурното място, хората не бива да се страхуват, каза в NOVA проф. д-р Тома Пожарлиев. 
"Нека малко да се образоват хората. Толкова много знаят за автомобилите, за домакинските уреди. А какво знаят за здравето си? Познавам хора който не са си мерили температурата, не знаят къде им е черния дроб, далака", допълни проф. Пожарлиев.

 

Той сподели, че когато се е разболял от Ковид миналата година, той се е допитал до сина си, кото е химик, за ремдисивира като лекарство. "Това се случи, когато се разболях от Ковид в края на февруари. Синът ми каза, че според данни в САЩ, това лекарство действа в началото, за да се подтисне репликацията на вируса. Аз веднага си направих две ампули ремдисивир на 28 февруари и всичко "заспа", разказа личната си среща с коронавируса проф. д-р Тома Пожоарлиев. 

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени