Проф. Витанов: Делта вариантът удря всичко наред, дори и бебета

Математикът прогнозира висока смъртност до края на септември

Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов

Делта вариантът удря всичко наред, даже и бебета. Този щам издържа и на високи температури, защото тръгна от Индия, където е горещо. Това заяви математикът проф. Николай Витанов в ефира на "Здравей, България" по NOVA.

 

"Неблагоприятният сценарий на пандемията се реализира. Забелязахме нещо много интересно. София-град, който трябва да е най-тежко засегнат, изведнъж започна да излиза от "червената зона" и да се връща в "жълтата" през лятото. Това означава, че има случаи, които се губят, защото болните не се регистрират. Хората не търсят медицинска помощ и се опитват да се лекуват сами вкъщи", каза още професорът.

 

По думите му смъртността от COVID-19 ще остане висока поне до края на септември. И допълни, че в момента Северозападна България все още не е толкова сериозно засегната. След седмица обаче нещата ще се променят. Витанов обяви още, че 10 души заразяват повече от 13.

 

Областите със слабо дифузно разпространение в момента са Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Разград, Хасково, Търговище и Ямбол.

 

"Преди очаквахме пикът да бъде в средата на септември. В момента обаче хората със симптоми не се регистрират и затова може да се получи вторичен пик, който да е по-сериозен. Има вариант и двата пика да се слеят в един по-голям", заяви Витанов.

 

Той допълни, че вероятно няма да достигнем 40-45 % положителни проби на ден, тъй като капацитетът на лабораториите в момента е по-голям.

 

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени