Проф. Витанов: Никак даже не доближаваме стадния имунитет

Колективният имунитет може да се постигне по друг начин - чрез масова ваксинация, когато се ваксинират 2 млн. души, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" математикът от БАН проф. Николай Витанов

Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов Източник: БНТ

Постигането на колективен имунитет ще бъде доста трудно, сподели по БНТ проф. Витанов. "Далеч сме от него. Някъде до към 20% от българите са се срещали с вируса. Когато броят на регистрираните случаи стане 800-900 000, тогава вече може да се говори за естествен стаден имунитет", обясни математикът.

И допълни, че колективният имунитет може да се постигне по друг начин - чрез масова ваксинация, когато се ваксинират 2 млн. души. По думите му, ваксинацията няма да свърши през 2040 година, а при желание на хората, още през лятото може да имаме 2 млн. ваксинирани. "В момента има едно плавно повишение на случаите. Има едно критично число на брой регистрирани на ден случаи, което не бива да се прехвърля - и то в момента е около 1500", допълни той. Засега бързите параметри са два пъти по-ниски от тоя критичен параметър. Дори да тръгне да се случва нещо, ще има време за реакция.

"Бързите параметри в момента вървят нагоре, значи плавно повишение - в момента сме на 500-600 случая, оттук нататък следващият сценарий, който може да се развие, е 1000 случая на ден. Към края на месеца ориентировъчното число, което трябва да гледаме, е 250 000 регистрирани случая. Ако е така, значи сме се справили сравнително добре", прогнозира математикът.

 

Според него, има три вида ученици. Първи са малките до 11 години. При тях заболеваемостта е три пъти по-малка и заразата е между тях повече, отколкото между тях и възрастните. Според професора, затова няма проблем те да ходят на училище.

Следващата група са учениците от 5 до 7 клас - при тях заболеваемостта е в нормата. "Проблемът са учениците от 8. до 12. клас поради естеството на възрастта си. "те не спазват мерки, не слушат какво им се говори и заради това заболеваемостта при тях е с 60% повече, отколкото трябва да бъде. Те много внимателно трябва да бъдат пускани в училище" предупреди той". 

Професорът обясни и за скритата заболеваемост и как се изчислява тя.

"Като вземете броя на активните случаи, които са около 25 000 в момента, по 4 като ги умножите, има около 100 000 човека, които се срещат с вируса. Това е 1,5 % от населението. Това не е много. На 200 човека, които срещате по улицата, има 3-ма заболели", обобщи математикът.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени