Протежето на Кацаров в болница "Лозенец" - с над 40 000 лева бонус

От Съвета на директорите твърдят, че лечебното заведение се управлява еднолично и непрозрачно

Д-р Радосвет Горнев
Д-р Радосвет Горнев Източник: You Tube

Скандалът около бившата правителствена болница "Лозенец" се разраства. Директорът Радосвет Горнев призна, че е получил над 40 000 лева бонус за няколко месеца, разкрива NOVA. По думите му - за свършена работа. В същото време от Съвета на директорите на болницата твърдят, че лечебното заведение се управлява еднолично и непрозрачно. Дългове на стойност близо 40 милиона лева, огромни ДМС-та и лошо управление.

 

Така описа работата в болница "Лозенец" вече бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров: "Финансовото състояние на болницата към 30 септември, е на минус с 39 милиона лева. Парите са свързани с лошо управление на лечебното заведение. Това не е било пречка обаче да се раздават бонуси на хора от ръководството", каза Кацаров.

 

От ръководството казват, че твърденията на министъра не отговарят на истината. "Той изрича от 1 седмица откровени лъжи. Печалбата на болницата е 6 милиона и половина", обясни Ивиян Симеонов, председател на Съвета на директорите УМБАЛ "Лозенец".

 

Доцент Радосвет Горнев също отрече всички обвинения за лошо стопанисване. Самият той пое ръководството на лечебното заведение преди половин годин, след скандал за незаконни  трансплантации. "С името си заявявам, че финансовата година завършваме без тежки просрочия, с платени заплати, осигуровки, данъци", обясни той.

 

Доценът коментира и изнесената от Стойчо Кацаров информация за над половин милион лева, раздавани като ДМС-та. Самият той е получил около 42 000 лева, но е категоричен – всеки, свързан с медицинската част, включително той, има право да бъде стимулиран.

 

Не така обясни ситуацията Ивиян Симеонов. По думите му - стимулите били само за избрани. Освен за това как са раздавани пари, Симеонов отправи и критики към директора на болницата за еднолично управление. Според него доцент Горнев няма място в болницата. Симеонов показа и документи от които става ясно, че нееднократно и засега безрезултатно е подавал сигнали до министър Кацаров. Отговор така и не получил.

Още от "Здравеопазване"

Работещи в болница "Пирогов" протестират срещу решение на комисия за избор на началник на Клиниката по детска хирургия

Към настоящия момент решението е проф. Шивачев да продължи да бъде началник на Клиниката по детска хирургия, заяви проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване

Прочетете повече прочетете повече

Проф. Костадин Ангелов: Много скоро грешката с избора на шеф на НЗОК от ПП-ДБ може да бъде поправена

В хода на дебата относно избора на нов подуправител за Здравната каса председателят на парламентарната здравна комисия обясни колко неподготвен е сегашният шеф на НЗОК от ПП-ДБ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени