Проучване показа процентът на хора страдащи от затлъстяване

Данните от последното проучване на списание The Lancet показват, че от наднормено тегло страдат все повече хора в бедните региони

Затлъстяване
Затлъстяване Източник: Zonanews

Днес е Световният ден за борба със затлъстяването. Повече от един милиард души в света страдат от затлъстяване. А данните засягат все повече хора извън богатите държави.

 

Между 1990 и 2022 г. процентът на затлъстелите деца е нараснал четири пъти и те вече достигат 160 милиона. Сред възрастните броят на хората с наднормено тегло е 880 милиона. От тях - 504 млн. жени и 374 млн. мъже.

 

Изследването обобщава данни от проучване в 190 държави. По време на пандемията от COVID-19 затлъстяването беше отчетено като рисков фактор.

 

Данните от последното проучване на списание The Lancet показват, че от наднормено тегло страдат все повече хора в бедните региони, а в някои европейски държави се наблюдава намаляване на броя на затлъстелите хора.

 

Недостатъчно хранене и лошо качество на храната са двоен фактор за по-бедните държави, които се сблъскват едновременно със затлъстяване и с недостиг на храна.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени