Проучване: Ваксината на "Пфайзер" драстично е намалила процента на заболеваемост от COVID-19 в Израел

Според последния анализ, представен днес, неваксинираните лица са били 44 пъти по-склонни да развият симптоматичен COVID-19 и 29 пъти голямо по-вероятност да починат от болестта от тези, които са получили ваксината

Pfizer-BioNTech
Pfizer-BioNTech Източник: Twitter

Израелското министерство на здравеопазването публикува съвместно изявление с "Пфайзер" и "БионТех", в което се казва, че доказателствата показват, че ваксината срещу COVID-19, разработена от двете компании, намалява "драстично" процента на заболеваемост. "Ефективността на ваксината е била най-малко 97% ефективна срещу симптоматични случаи на коронавируса в Израел, срещу хоспитализации, тежки и критични хоспитализации и смъртни случаи. Освен това анализът установява ефективност на ваксината от 94% срещу асимптоматични инфекции на коронавирус (SARS-CoV-2)", се отбелязва в изявлението, цитирано от Ройтерс. 

 

Ефективност на ваксината от 94% за предотвратяване на асимптоматични инфекции означава, че тя може значително да намали предаването на заразата. Ваксината на "Пфайзер/БионТех" беше одобрена в Израел на 6 декември миналата година за всички лица на възраст над 16 години. Представеният днес последен анализ също така показва реални доказателства за ефективността на ваксината срещу силно инфекциозния вариант на COVID-19, открит за първи път във Великобритания, известен като B.1.1.7, като повече от 80% от тестваните образци, когато е бил извършен анализът, са били с варианта B.1.1.7.

 

В Израел имаше само ограничен брой инфекции, причинени от така наречения южноафрикански вариант - известен като B.1.351, така че последното проучване не беше в състояние да оцени ефективността на ваксината на "Пфайзер/БионТех" срещу този вариант на коронавируса. Израел е водещ в света по отношение на ваксинацията, отчасти поради споразумение за споделяне на данни с двете компании. Към сряда (10-и март), около 55% от нейното 9 милионно население вече е получило поне една от тази ваксина, според данните на израелското министерството на здравеопазването, а 43% вече са получили и двете дози.

 

Според последния анализ, представен днес, неваксинираните лица са били 44 пъти по-склонни да развият симптоматичен COVID-19 и 29 пъти голямо по-вероятност да починат от болестта от тези, които са получили ваксината. Данните, събрани между 17 януари и 6 март, все още не са рецензирани. По-рано израелското министерство на здравеопазването установи, че ваксината на "Пфайзер", намалява инфекцията, включително при асимптоматични случаи, с 89,4% и при симптоматични случаи с 93,7%. Данните от последното клинично изпиване на ваксината от декември показаха ефективност от 95%.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени