Разхлабват още мерки, МЗ с препоръки към църквата за Великденските празници

Със следващата заповед, когато бъде удължена извънредната епидемична обстановка, се предвижда увеличаване на броя на класове, които да присъстват в училище

Костадин Ангелов
Костадин Ангелов Източник: Zonanews

Здравните власти разхлабват още противоепидемичните мерки в страната. Това стана ясно от брифинг на здравния министър в оставка Костадин Ангелов и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, информира БНТ. Ангелов и Кунчев съобщиха още, че са разговаряли с църковните власти относно противоепидемичните мерки по време на Великденските празници. Препоръките към храмовете за предстоящите големи празници - Лазаровден, Цветница и Великден, са:

  • да се спазва физическа дистанция поне метър и половина между присъстващите;
  • задължително да се носят маска по време на служенията;
  • да има дезинфектанти в църквите, често да се дезинфекцират контактни повърхности в храмовете;
  • да се обособят отделни коридори за вход и изход в храмовете, както и да се отварят прозорците;
  • при възможност да се намали продължителността на църковната служба;
  • вярващите да не целуват иконите и да не докосват реликвите;
  • върбовите клонки на Цветница да се раздават извън църквите.

Доц. Ангел Кунчев уточни, че тези препоръки се отнасят и за посещенията на заведения за хранене. "Не е забранено влизането в църквата, само ще трябва да спазим и отстояние и ползване на лични предпазни средства и да избягваме струпването на много хора. Така както е за всички обекти, с оглед да намалим възможността от предаване на вируса. Достъп до храма хората ще имат, ние им препоръчваме това да става в часове, когато няма струпване на много хора и при спазване на общите правила, които важат за всичко – и за театър, и за ресторант, и за магазини", поясни той.

 

От утре отпадат някои от досега действащите ограничения, стана ясно още на брифинга. "Обсъдили сме няколко възможности да бъдат разхлабени мерките. Определени сектори са приоритет на държавата - в областта на образованието, културата, спорта и здравеопазването", съобщи проф. Костадин Ангелов. От утре се разрешава се провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи при спазване на физическа дистанция от метър и половина. Остава задължително носенето на защитни маски, хигиена на ръцете и редовно проветряване и дезинфекция на помещенията.

 

Със следващата заповед, когато бъде удължена извънредната епидемична обстановка, се предвижда увеличаване на броя на класове, които да присъстват в училище. Може да върнат повече класове в училище след 10 май. Ще се допускат спортните състезания на открито при публика 30% от общия капацитет, но не повече от 1000 души на сектор при спазване на физическа дистанция. Публиката се завръща по стадионите, но при 30% капацитет. Проф. Костадин Ангелов заяви, че влизането в страната от 1 май ще става по три начина: с ваксинационен паспорт, с отрицателен PCR тест или с документ за преболедуване на заболяването, не повече от 6 месеца от датата на влизането в страната.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени