Решено: България няма да купува руската ваксина "Спутник V"

В рамките на дебата Даниела Дариткова от ГЕРБ - СДС обвини БСП, че са последователни в лобизма си

Руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V"
Руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" Източник: TopCor

България няма да започва преговори за руската ваксина "Спутник V". Това решиха депутатите след разгорещен дебат в парламента. Предложението за тази покупка беше внесено от БСП.

 

"Нека медиците да спорят какво е качеството на ваксината, но няма как 3 млрд. души в света да я употребяват, 64 държави в света от всички краища на света, да я регистрират и употребяват и вие да казвате, че това е нещо вредно", посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

"Нищо не пречи на служебния здравен министър да направи всичко това, което вие казвате, но да го направи на своя отговорност, на отговорност на служебния министър-председател, на отговорност на президента", заяви от своя страна заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Тома Биков.

 

"Ще гласувам против това решение. Вие в момента и е добре да отговорите на този въпрос, предлагате да се вземе решение да се извади от отговорност всеки, който тръгне да договаря ваксини. Когато след 3-4 месеца има проблем, финансов или здравен, всички ще кажат - ми то 45-ото НС, което го няма вече, носи отговорността. Предстои след няколко дни да бъде назначено служебно правителство", посочи Биков.

 

Той заяви, че не може да поеме такава отговорност при положение, че днес работата на този парламента приключва.

Така, в крайна сметка парламентът отхвърли предложението на БСП Министерски съвет да осигури достъп на българските граждани до руската ваксина.

 

В рамките на дебата Даниела Дариткова от ГЕРБ - СДС обвини БСП, че са последователни в лобизма си. Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС също се включи в дебата и заяви, че предложението за руската ваксина е предизборно.

 

Народният представител от ПГ на БСП Явор Божанков коментира, че намесата на геополитика по отношение на руската ваксина, е недопустима.

 

Депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев от своя страна заяви, че не става въпрос само за геополитика, а за лобизъм, позован на геополитика.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени