Със 107 гласа "за" депутатите одобриха Националната здравна стратегия 2030

В доклада на комисията по здравеопазване се посочва, че Националната здравна стратегия 2030 е водещият стратегически документ за сектор "Здравеопазване"

Гласуване в НС
Гласуване в НС Източник: Zonanews

Народното събрание прие Национална здравна стратегия 2030. Документът е внесен от Министерския съвет и прецизиран от работна група към Комисията по здравеопазване в парламента. Народното събрание взе решението за приемането на стратегията със 107 гласа "за", 36 "против" и осем "въздържал се".

 

В доклада на комисията по здравеопазване се посочва, че Националната здравна стратегия 2030 е водещият стратегически документ за сектор "Здравеопазване", който определя дългосрочната визия за развитието му, стратегическите цели и приоритети, както и конкретните политики за тяхното изпълнение.

 

Националната здравна стратегия 2030 осигурява реализацията на политиките и мерките, заложени в националните стратегически документи от по-висок ранг, а именно Националната програма за развитие България 2030 и Националния план за възстановяване и устойчивост, като ги интегрира в общите секторни приоритети и политики и ги допълва с други специфични мерки.

 

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати до 2030 г. и индикатори за оценка на изпълнението на заложените цели и приоритети. Стратегията ще бъде изпълнявана чрез План за действие за периода 2023 - 2026 г. и План за действие за периода 2027 - 2030 г. , съдържащи конкретните мерки, действия, ресурси и срокове за изпълнение на всяка политика, се казва в доклада на комисията. Ангажимент за разработването на конкретен план за действие има изпълнителната власт.

 

След гласуването Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), председател на здравната комисия, благодари на всички народни представители за усилията да бъде приет този документ. Той нямаше да бъде факт, ако не бяха усилията на д-р Александър Симидчиев, председател на работната група, отбеляза Ангелов.

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени