Съветът за икономически анализи: В България липсват близо 17 000 медицински сестри и над 1000 лични лекари

Ще бъдат необходими между 10 и 30 години, за да се реши проблемът с недостига на медицински сестри

Медицински сестри
Медицински сестри Източник: Pixabay

Съветът за икономически анализи към правителството съобщава, че в България липсват близо 17 000 медицински сестри и над 1000 лични лекари.

 

"Недостигът на медицински сестри много трудно може да се компенсира. Образователната система не успява да посрещне напускането на кадри. Преодоляването на недостига изисква инвестиции в човешки капитал, ясно приоритизиране на висшето образование, възстановяване на репутацията на професията, подобряване на условията на труд, както и нивото на заплащане", коментира икономистът и член на Съвета за икономически анализи към МС доц. Ралица Симеонова-Ганева.

 

Според нея, ще бъдат необходими между 10 и 30 години, за да се реши проблемът с недостига на медицински сестри. Той е хроничен, вече сме изправени пред невъзможност да се справим, ако не вземем решение и не приложим стратегии за развитието на човешките ресурси в сектора.

 

За да останат медицинските специалисти в България, икономистът поясни, че трябва конкурентно заплащане, тъй като в момента повечето медицински сестри получават под средната заплата за страната. "Това изобщо не съответства на тяхната натовареност и отговорности", категоричен е представителят на Съвета за икономически анализи към МС 1.

 

 
 

 

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени