Седем заразени с индийския щам на коронавируса в България, първи случай на южноафрикански

Заразеният с южноафриканския вариант е мъж между 30 и 40 години, временно пребиваващ в страната

Коронавирусна инфекция
Коронавирусна инфекция Източник: Zonanews

Седем случая на Делта вариант на SARS-CoV-2, известен като индийски щам, и един случай на Бета вариант, известен като южноафрикански, са установени от НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране, съобщават от Министерството на здравеопазването.

 

Всички клинични проби от вариантите Делта и Бета са взети в УМБАЛСМ "Пирогов" в периода от 6 до 14 юни и са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести. Анализирани са 200 проби. В една от тези проби за първи път у нас се установява южноафриканският вариант бета, а в 7 - индийският делта вариант. Всички 8 проби са взети и изпратени от болница "Пирогов" между 6 и 14 юни.

 

Заразеният с южноафриканския вариант е мъж между 30 и 40 години, временно пребиваващ в страната. Бил е карантиниран и вече е излекуван. С Делта варианта са заразени две жени и петима мъже на възраст между 30 и 55 години. Само един от тях е бил хоспитализиран, останалите са били на домашно лечение. 190 от пробите показват алфа вариант (британския) на COVID-19, както и други два изолата, които не се причисляват към вируси с повишено значение, сочат още анализът на НЦЗПБ.

 

Разпространението на британския вариант по области е както следва: Бургас-34, Варна-26, Пловдив-21  София (столица)-21, Габрово-16, София-16, Кюстендил-13, Пазарджик-13, Плевен-7, Смолян-5, Търговище-3, Ямбол-3, Благоевград-2, Велико Търново-2, Добрич-2, Ловеч-2, Перник-1, Русе-1, Стара Загора-1, Шумен-1.

 

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че изследвания показват, че Алфа, Бета и Делта вариантите на SARS-CoV-2 са по-инфекциозни от първоначално възникналия вирус в Ухан, Китай. По тази причина МЗ призовава българските граждани да подходят отговорно към собственото си здраве и това на своите близки, като изберат ваксината срещу COVID-19.

 

Здравните власти следят разпространението на вариантите на SARS-CoV-2, като при риск за общественото здраве има готовност за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки.

  

Още от "Здравеопазване"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени