Седем заразени с индийския щам на коронавируса в България, първи случай на южноафрикански

Заразеният с южноафриканския вариант е мъж между 30 и 40 години, временно пребиваващ в страната

Коронавирусна инфекция
Коронавирусна инфекция Източник: Zonanews

Седем случая на Делта вариант на SARS-CoV-2, известен като индийски щам, и един случай на Бета вариант, известен като южноафрикански, са установени от НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране, съобщават от Министерството на здравеопазването.

 

Всички клинични проби от вариантите Делта и Бета са взети в УМБАЛСМ "Пирогов" в периода от 6 до 14 юни и са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести. Анализирани са 200 проби. В една от тези проби за първи път у нас се установява южноафриканският вариант бета, а в 7 - индийският делта вариант. Всички 8 проби са взети и изпратени от болница "Пирогов" между 6 и 14 юни.

 

Заразеният с южноафриканския вариант е мъж между 30 и 40 години, временно пребиваващ в страната. Бил е карантиниран и вече е излекуван. С Делта варианта са заразени две жени и петима мъже на възраст между 30 и 55 години. Само един от тях е бил хоспитализиран, останалите са били на домашно лечение. 190 от пробите показват алфа вариант (британския) на COVID-19, както и други два изолата, които не се причисляват към вируси с повишено значение, сочат още анализът на НЦЗПБ.

 

Разпространението на британския вариант по области е както следва: Бургас-34, Варна-26, Пловдив-21  София (столица)-21, Габрово-16, София-16, Кюстендил-13, Пазарджик-13, Плевен-7, Смолян-5, Търговище-3, Ямбол-3, Благоевград-2, Велико Търново-2, Добрич-2, Ловеч-2, Перник-1, Русе-1, Стара Загора-1, Шумен-1.

 

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че изследвания показват, че Алфа, Бета и Делта вариантите на SARS-CoV-2 са по-инфекциозни от първоначално възникналия вирус в Ухан, Китай. По тази причина МЗ призовава българските граждани да подходят отговорно към собственото си здраве и това на своите близки, като изберат ваксината срещу COVID-19.

 

Здравните власти следят разпространението на вариантите на SARS-CoV-2, като при риск за общественото здраве има готовност за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки.

  

Още от "Здравеопазване"

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени