Сертификатите за Covid-19 отпадат

При необходимост от предоставяне на документ за лабораторно изследване или преболедуване на COVID-19 лечебните заведения ще могат да издават медицински документ с такава информация, който да се използва за конкретното искане

Цифров сертификат
Цифров сертификат Източник: Zonanews

Сертификатите за преболедуване и отрицателен тест за Coviid-19 отпадат и няма да са в сила от утре. Със заповед на министъра на здравеопазването Христо Хинков възможно остава само издаването на сертификати за ваксинация. Те са единствените документи, които ще бъдат генерирани на сайта на Националната здравноинформационна система.

 

При необходимост от предоставяне на документ за лабораторно изследване или преболедуване на COVID-19 лечебните заведения ще могат да издават медицински документ с такава информация, който да се използва за конкретното искане.

 

Междувременно на интернет сайта на Министерството на здравеопазването, както и на Портала за обществена консултация, е публикуван проект за промени в Закона за здравето, с които се очаква да отпадне изискването за задължителна изолация на лица болни отCovid-19  и заразоносители, както и на задължителната карантина на близки контактни лица.

Още от "Здравеопазване"

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени