Шефът на ФБР: COVID-19 е разработен в китайска лаборатория

Коментарите на Рей идват ден след като посланикът на САЩ в Китай призова страната да бъде по-честна относно произхода на COVID-19

Лабораторията в Ухан
Лабораторията в Ухан Източник: AP

COVID-19 най-вероятно е възникнал в контролирана от китайското правителство лаборатория. Това заяви директорът на ФБР Кристофър Рей, цитиран от BBC. ФБР от доста време смята, че произходът на пандемията най-вероятно е потенциален лабораторен инцидент, поясни той.

 

Това е първото публично потвърждение на класифицираната информация на ФБР за това как се е появил пандемичният вирус. Китай отрече изтичането от лаборатория в Ухан, наричайки обвинението клевета.

 

Коментарите на Рей идват ден след като посланикът на САЩ в Китай призова страната да бъде по-честна относно произхода на COVID-19. Според директорът на ФБР Китай прави всичко възможно, за да се опита да осуети и замъгли усилията за идентифициране на източника на глобалната пандемия. И това е жалко за всички, добави той.

 

Някои проучвания показват, че вирусът е направил скок от животни към хора в Ухан, Китай, вероятно на пазара за морски дарове и диви животни в града. Пазарът е на 40 минути с кола от водеща в света вирусна лаборатория, Института по вирусология в Ухан, който провежда изследвания на коронавируси.

 

Други американски правителствени агенции са направили различни заключения от ФБР. Министерството на енергетиката на САЩ е оценило с "ниска увереност", че Covid е изтекъл от лаборатория.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени