Сигнал, че бебета са били вързвани за дълго в педиатрията в Сливен

Протоколът за обездвижване на бебета се прави при вливане на системата, защото иначе то може да се нарани, поясни доц. Кунчев, но не може след това да се оставя вързано

Вързано бебе
Вързано бебе

Бебета са връзвани за леглата си в сливенската педиатрия. Това разказа и показа на любителски кадри в сигнал до Би Ти Ви майка на дете от града. Мария лежала в болницата с 3-годишната си дъщеричка. Ясно ми е, че децата трябва да бъдат предпазени от това да се наранят, да си махнат абокатите, че няма как някой да е денонощно до тях, обясни жената. Но говорим за отношение, разказа тя.

 

В неделя вечерта имаше бебенце на 3 месеца със запушено носле, което направо се даваше и плачеше постоянно. Искахме да го вдигнем и потупаме да може да диша, но няма как - вързано е, а и не дават да се пипат. Потърсихме медицинско лице, на етажа изобщо нямаше. Слязохме долу и намерихме сестра, реакцията й беше на недоволство. Това е разказът на майката. Влезе вътре и затвори вратата да не се чува ревът на бебето. Не опитала дори да му отпуши нослето с физиологичен разтвор, твърди тя.

 

Детенцето започна да плаче от 21 ч и спря едва в 2-3 през нощта, просто прегракна. То лежи по гръб със запушен нос и се дави - имаше риск за живота му, смята жената. Цялата нощ в неделя срещу понеделник бебенцата били оставени без надзор. Само санитарката реагирала адекватно, отишла да провери детето, но после си довършила чистенето и си тръгнала. На другия ден следващата смяна се погрижила за бебето и му почистила нослето, обясни още жената, подала сигнала.

 

И ръцете, и краката на децата са връзвани, те са изцяло обездвижени, потвърди майката. И други майки подали сигнали - поне 20, след като Мария описала видяното в социалните мрежи. По 24 часа вързани с бинтове за ръчичките и крачетата лежали децата, свидетелстват те. Но нито една не се появи пред репортера на Би Ти Ви - страхували се, че може да се наложи пак да влязат в педиатрията. Една от тях все пак застана с гласа си, но не и с лицето си, и потвърди връзването и обездвижването на децата.

 

Не ги хранят много, за да не се наакват, не ги подсушават навреме, по цяла нощ са оставени да плачат, свива ти се сърцето, разказва тя. Ходела често да ги проверява, не издържала, има и снимани кадри. Хора животните си не връзват така, както се вързани бебенцата, разплака се жената. Едното било с белези от бинта. Не подала сигнал, защото близките я разубедили. Директорът на болницата обяснил, че ще изчака да чуе всички гледни точки и тогава ще коментира.

 

Признава за практиката "Фиксиране", ползвала се само за кратко - докато бебетата се оставят сами на системи. Назначил проверка по сигнала на Мария. Няма как да оставиш болно дете с часове вързано, възмути се държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. Още днес министър Сербезова вероятно ще назначи проверка. Протоколът за обездвижване на бебета се прави при вливане на системата, защото иначе то може да се нарани, поясни доц. Кунчев. Не може да се оставят вързани, категоричен бе той. Но призова и да помислим колко са сестрите в България и как могат да поемат пациентите, като са наполовина от нужния брой.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени