Скандал в НС заради дарените ваксини "Астра Зенека"

Отговорността е на служебния кабинет, каза Даниела Дариткова от ГЕРБ-СДС

Народното събрание
Народното събрание Източник: Zonanews

На извънредно заседание днес парламентът ще гледа на второ четене актуализацията на бюджетите на здравната каса и Държавното обществено осигуряване (ДОО). Работата на Народното събрание обаче започна със скандал за дарението на ваксини "Астра Зенека" на Кралство Бутан.

 

"Отговорността тук вече е на служебния кабинет, който управлява повече от 100 дни. Смятам, че подобни ратификации също няма да допринесат за преодоляването на подобни антиваксърски настроения в обществото. Дарението вече е извършено и аз искам министърът да уточни - той ли е подвел министър-председателя да каже в тази зала миналата седмица, че още не е осъществено дарението или министър-председателят излъга НС? Аз смятам, че НС не може да се ползва като гумен печат, макар и в една рутинна процедура - ратификация на споразумение", заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ-СДС.

 

"Уважаема д-р Дариткова, имайте малко срам, когато застанете тук и изопачавате фактите. Причината да даряваме ваксини е за това, че вашето правителство договори излишък от "Астра Зенека" и недостиг от "Пфайзер". 900 000 ваксинации са направени за 5 месеца от правителството на ГЕРБ, 1 300 000 са направени по времето, когато е управлявало служебното правителство за 3 месеца. Това са фактите. Отговорността за провала на тази кампания е изцяло на правителството на ГЕРБ", отговори служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

 

"Ваксините спасяват живот, апелирам, хора, ваксинирайте се. Без значение къде живеят хората, в Бутан или в България - тези ваксини са спасили живот и човешки съдби", каза Георги Попов от "Има такъв народ". "Не ви ли е срам, наистина? По ваше време във всички национални телевизии се пропагандираше антиваксърство и вие допускахте да говорят хората, които открито говорят срещу ваксинирането", заяви Цецка Бачкова от "Демократична България".

 

"Поръчахме ваксината, която беше одобрена от съответните здравни власти и която беше най-напред в разработването си. Не можем да контролираме медиите", отговори Дариткова.

 

В дебата се включи и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС: "Г-жо Бачкова, аз съм шокиран. Не може правителството да определя редакционната политика на медиите и кой да бъде канен. По тази логика и Кацаров не трябваше да бъде канен, защото пропагандираше антиваксърско поведение. Вие твърдяхте, че маските са, за да не говорите и да Ви запушим устите. Ние имахме отговорно поведение, докато Вие се правите на протестъри".

 

Заседанието за двата бюджета беше прекъснато за кратка почивка поради липса на кворум. Бюджетът на НЗОК е 5,4 милиарда лева. В бюджета на Държавното обществено осигуряване е предвидено увеличение на минималната и максималната пенсия.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени