След празниците се очаква у нас "цунамито на Омикрон" от Западна Европа

Доц. Ангел Кунчев смята, че поради ниското ваксинационно покритие страната ще има повече заразени и повече смъртни случаи

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев Източник: МС
България излиза от предната вълна на коронавируса от не много ниско базово ниво, очаква се след празниците да ни достигне и вълната, която обхвана Западна Европа. Това заяви пред бТВ държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев. Винаги, когато има струпване на 4-5 празнични дни, има задържане на заболеваемостта, смъртността и всъщност нерегистриране на случаите в болниците, особено в малките градове. Същото ще се отрази и сега - на 4-5 януари ще има пик и това е причината да се следи 14 дневна заболеваемост, посочи експертът.
 
Кунчев добави, че има тенденция на задържане на заболеваемостта - от 3.5 - днес е 9, което не е нисък процент, ако се проследят предните три вълни. Има над 400 души в интензивни отделения, не сме стигнали ниски стойности, а идва новата вълна, поясни той.
 
Цунамито е, че омикрон удвоява случаите на два-три дни, тоест предава се ефективно. Добрата новина е, че не е толкова висока смъртността и по-малко влизат в болница, но те пак ще се напълнят, категоричен е Кунчев. Очаква се след празниците "цунамито от Европа" да удари и България. Кунчев не може да каже дали омикрон вече е в страната, първите два работни дни на годината - ще е ясно. Лекар няма как да прецени дали пациентът е заразен с новия вариант на вируса, уточни още инспекторът.
 
Кунчев смята, че поради ниското ваксинационно покритие страната ще има повече заразени и повече смъртни случаи. В България караме всички вълни на коронавируса по-тежко, категоричен е той.
 
Главният инспектор коментира и Плана, който влиза в сила за борба с коронавируса - първо да отпаднат обществените емоции, второ - политическото влияние заради трите избора, проведени последната година. Той все пак обясни, че фатални грешки спрямо пандемията не са допускани. Кунчев споделя виждането на проф. Радка Аргирова, че може да се превърнем в ковид гето и не само откъм висока смъртност, а и откъм икономиката, отново заради ниското ваксинационно покритие.
 
Ангел Кунчев наблегна на факта, че 48% от българите могат да бъдат убедени да се ваксинират - това са страхуващите се и колебаещите си, според проучване на СЗО, проведено за България. Той е категорично "за" поставяне на бустерна доза, до края на годината ще се вземе решение за намаляване на срока на три месеца за ваксиниране, за Янсен - два месеца, единствено трябва да се пренастрои системата.
 
Срещи с новия здравен министър Асена Сербезова вече е имало, има план и трябва да се гони средноевропейското ниво и продължаващ контрол на изискването на зелен сертификат. Неговото действие постепенно обаче се изчерпва, посочи експертът.
 
33 сигнала са подадени от РЗИ до прокуратурата, има за фалшиви зелени сертификати - във Велико Търново, Ловеч, Пловдив - разследванията са в напреднал етап, ще има до два-три месеца осъдителни решения, посочи Кунчев.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени