Служебният кабинет отпуска 1 млн. лв. за дооборудване на медицинския хеликоптер

Министър Гвоздейков изтъкна, че от края на месец май е разширен обхватът на мисиите по спешна медицинска помощ по въздух

Служебният кабинет отпуска 1 млн. лв. за дооборудване на медицинския хеликоптер
Служебният кабинет отпуска 1 млн. лв. за дооборудване на медицинския хеликоптер Източник: Пресцентър на МС

Правителството ще отпусне близо 1 млн. лв. за дооборудване на медицинския хеликоптер, така че той да бъде пригоден за планинско спасяване, без да е необходимо кацане. Машината ще бъде снабдена с кувиьоз за новородени и с апаратура, осигуряваща кислородотерапия от  хеликоптера до линейката.

 

Това обяви министър-председателят Димитър Главчев при посещението си на авиобазата на ГД "Гранична полиция" на летище София. На място бяха също министрите на здравеопазването и на транспорта и съобщенията д-р Галя Кондева и Георги Гвоздейков.

 

Министър-председателят Димитър Главчев при посещението си на авиобазата на ГД
Министър-председателят Димитър Главчев при посещението си на авиобазата на ГД "Гранична полиция" на летище София Източник: Пресцентър на МС

Министър Гвоздейков изтъкна, че от края на месец май е разширен обхватът на мисиите по спешна медицинска помощ по въздух. "От 25 май вече мисиите "ХЕМС" включват и планинско спасяване. 

 

Хеликоптерът има възможност за монтиране на лебедка и ще предприемем действия по закупуването ѝ и сертифицирането на авиационния оператор за такива мисии", заяви още министърът. По думите му вторият хеликоптер се очаква да бъде доставен в България през есента.

 

Димитър Главчев
Димитър Главчев Източник: Пресцентър на МС

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев изрази благодарност към служебния кабинет за разбирането и направеното, за да се облекчи дейността на спасителите.

 

"Надявам се тази тенденция да продължи, защото нуждите са много", посочи Нешев. По думите му хеликоптерът и в момента може да оказва помощ в планината, но при определени условия, едното от които е да има къде да кацне. "Често обаче случаите са на такова място, че се налага бързо и спешно евакуиране на пострадал и това може да стане единствено с лебедка", добави Нешев.

 

Той напомни, че Планинската спасителна служба разполага с достатъчен брой планински спасители, над 530 доброволци в цялата страна, всички подготвени безупречно.

 

В заключение премиерът отбеляза, че случващото се сега е плод на усилията на държавата и на всички служебни и редовни правителства през последните 5 години.

 

Димитър Главчев
Димитър Главчев Източник: Пресцентър на МС

 

Още от "Здравеопазване"

Популярната инфлуенсърка Йоана Йокко ще бъде водеща на детската конференция "Аз и сколиозата" на столичното Ларго тази с

В конференцията ще участват български здравни специалисти с утвърдени постижения в лечението и контрола на гръбначните деформации чрез кинезитерапия,  корсетолечение и хирургия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени