Стойчо Кацаров: Нали не очаквате министърът да подреди потоците пред лекарските кабинети

Според него ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров Източник: МЗ
Служебният здравен министър Стойчо Кацаров се държа безобразно и недопустимо за позицията, която заема, в ситуация на развилняла се четвърта вълна на пандемията от Ковид. В студиото на NOVA Кацаров показа, че е грешният човек, на грешното място, в грешното време. "Нали не очаквате министърът да подреди потоците пред лекарските кабинети? Броят заразени лица е значително по-малко от предишните две вълни.  Няма място за паника, здравната с-ма се справя много добре. Няма хаос и драми. Не сме изпаднали в паника и не сш скубем косите", каза той пред изумените водещи на "Здравей, България". 
 
Той непрекъснато казваше някаква теза и след минута-две сам я опровергаваше. „Ситуацията е много сериозно, но няма място за паника. Здравната система е много добре организирана", твърди Кацаров и веднага след това заяви следното: "Високата смъртност у нас се дължи на няколко фактора. Лошото състояние на здравната ни система, лошото й управление". Разбира се, това второто той не пропусна да припише на предишните управляващи, въпреки че числата го опровергават - такава висока и трайна - няколко седмици подред - смъртност не е имало при предишните вълни. 
 
Смъртността е много висока, но ние бяхме на първо място в света по обща смъртност и преди COVID-19. Това е следващото заключение на Кацаров, което преведено означава "за нас няма значение дали българите ще умират от коронавирус или по други причини - първото място ни е "гарантирано" и ние няма да правим нищо, за да променим това. 
 
„Създадоха се много тежки негативни нагласи срещу ваксините. Това е много трудно да се промени и ние сме много внимателни", продължи Кацаров, но и водещите не му зададоха въпрос как няма да има подобни нагласи, след като самият той беше заклет антиваксър преди да стане министър.Вероятно е такъв и сега - на неговите години промените са невъзможни. 
 
"През цялото време сме се придържали към това, че ваксинирането е доброволен акт. Тезата, че хората не са информирани не е вярна. Няма човек, който да не е запознат с всички препарати. Балансът е много деликатен. От едната страна са препълнените болници, а от другата затворените бизнеси. Ако хората продължават да не се ваксинират цената, която ще платим са по-твърдите мерки”, каза здравният министър.
 
Според него ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени