Стойчо Кацаров: Постъпването в болница само по себе си не е решение - там всеки седми с COVID-19 умира

В нито един момент не съм имал усещане, че изпускам контрола, похвали се той на фона на ужасявата статистика за 500 починали от коронавирус за по-малко от седмица

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров Източник: БНТ
Постъпването в болница само по себе си не е решение, заяви по БНТ служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Той цитира данни от статистиката, според които всеки седми човек, постъпил в болница, е починал. "Не всички болници приемат болни с COVID-19, но броят им нараства", констатира той. Според здравния министър, капацитетът на софийските болници не е изчерпан, става дума за проблем с координацията. 
 
Той уточни, че на този етап няма предложение за въвеждане на зелен сертификат в училищата. Днес разширеният съвет по епидемиология ще разгледа тези въпроси, но такова предложение специално за децата, няма, каза министърът.
 
Не съжалявам за никое решение, което сме взели към този момент. Апелирам към хората да спазват правилата, да спазват предприетите мерки. Ако ние всички не участваме в този процес, резултатът няма да бъде успешен, призова д-р Кацаров.
 
В нито един момент не съм имал усещане, че изпускам контрола, похвали се той на фона на ужасявата статистика за 500 починали от коронавирус за по-малко от седмица. 
 
Ситуацията е много сериозна, много напрегната. Нарастващият брой на новите случаи и запълнените интензивни легла налага да се въведат допълнителни ограничителни мерки, добави проваленият здравен министър.
 
Той обясни, че днес следобед е насрочил срещи с експертния съвет към МЗ, с директори на болници и РЗИ-та и до края на деня или най-късно утре ще бъдат уточнени допълнителни мерки.
 
Какви са те - нека да кажат експертите, категоричен беше министърът без да конкретизира с определени мерки. Той обаче заяви, че на този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат.
 
Ситуацията е изключително сериозна и тук са необходими усилията на всички хора - и на туристическия бранш, и на тези в образователната сфера, на всички хора в обществото. Ние се опитваме мерките, които прилагаме, да са максимално щадящи за всички. Не смятам, че нито сме закъснели, нито прибързали с мерките, заяви Кацаров.
 

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени