Стойчо Кацаров представя новата информационна система за COVID-19 (ЖИВО)

Около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров Източник: БНТ
Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров дава брифинг във връзка с информационната система, която ще бъде изградена, за да се събира максимална информация за коронавируса. Той представя презентация на частна лаборатория, която е направила собствено проучване за установяване с възможно най-голяма точност колко хора са се срещали с коронавируса досега. "Около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса. Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас. Обработени са над 2600 проби от 38 населени места", обяви Кацаров. 
 
"Това изследване ще послужи за стартиране на процедура, която да ни позволи да съберем абсолютно цялата информация, която е налична в здравната мрежа по отношение на хората, които са се срещали с вируса", каза в началото на брифинга министърът. "Ще се изгради информационна система, в която ще да има информация за всички хоспитализирани, ваксинирани граждани, преболедували и направени тестове за COVID-19 от 1 март 2020 година", добави той. 
 
"Ще изградим техническо място при нас, където да се събере информация за всички ваксинирани, всички тествани, лежалите в болницата и така ще бъде извлечена цялата налична информация за тестваните антитела от март м.г. досега'', обясни министър Кацаров. Данните ще бъдат извлечени от администраторите на специализирания медицински софтуер, който ще бъде разработен специално за целта. 
 
"Информацията ще бъде сортирана по области и по общини. Със събирането на тези данни ще получим най-малкия брой хора, които са се срещали до този момент с вируса. Това ще бъде една много полезна информация за всички нас. Цената на софтуера ще бъде от порядъка на 10 000-15 000 лева", добави той. 
 
Служебният здравен министър коментира също така, че предложението цялото население да бъде изследвано за антитела е добро като замисъл, но има една пречка. Тя се състои в това, че антителата са до време, т.е. могат напълно да изчезнат, но това няма да означава, че нямаме имунитет или че не сме се срещали с вируса.


Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени