Стойчо Кацаров за провалената ваксинация: Виновни са нашата история, религия и предишните правителства

Министърът на здравеопазването заяви пред директора на ECDC, че "битката за живот трябва да вземе превес над битката за гласове на избирателите"

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров Източник: МЗ
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се срещна с директора на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) д-р Андреа Аммон. В срещата участваха заместник-министрите на здравеопазването д-р Александър Златанов и д-р Димитър Петров, началникът на кабинета Лидия Чорбанова, съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, съобщиха от МЗ.
 
Д-р Кацаров и д-р Аммон обсъдиха епидемичната обстановка в страната, основните предизвикателства, пред които сме изправени в разгара на поредната вълна от COVID-19, ваксиналното покритие у нас, както и връщането на учениците в клас.
 
Българският служебен министър вини за ниските нива на ваксинация у нас нашата история, религия, народопсихология, акцентира Tribune. "От друга страна популистките правителства, които управляват страната ни през последните години, ни превърнаха в модел на корумпирана държава. Това е благоприятна среда за развитие на теории, които не са базирани на науката", посочи здравният министър. И уточни, че от 1 година сме в политическа криза, а от 6 месеца – в предизборна кампания.
 
"Партиите правят всичко възможно да спечелят повече гласове, като прокарват антиваксърски мнения. В тази ситуация е много трудно да се прилагат непопулярни мерки. Дори най-меките ограничения са причина за протест", обясни д-р Кацаров и  посочи: "Чакаме изборите в неделя, да се успокоят политическите страсти и битката за живот да вземе превес над битката за гласове на избирателите."
 
По време на срещата здравният министър припомни, че преди 2 седмици у нас е въведен "зеленият сертификат" за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19. По думите му през този период над 250 хил. души са се имунизирали с първа доза от ваксините срещу COVID-19. "Рязко се увеличи и броят на направените тестове. По този начин повече безсимптомни хора се изолират навреме, което  спомага за намаляване разпространението на COVID-19", посочи д-р Кацаров.
 
"Сегашната вълна е най-тежка в сравнение с предишните. Над 30% повече са заразените, но общата смъртност е по-ниска, броят на хоспитализираните е по-малък. Това се дължи на възможността за лечение в извънболнична помощ в т. нар. COVID зони. Също така още през лятото разработихме и Национален план за справяне с пандемията", изтъкна той.
 
Д-р Аммон от своя страна посочи: "Не само България е с ниски нива на ваксинация. Вирусът мутира и затова тази вълна е по-опасна. Трябва да въвеждате мерки, които да са адаптирани към страната Ви. Много важно е до хората да стигат съобщения, на които те да вярват. В повечето държави лекарите са хората, на които най-много се има доверие." Д-р Кацаров обясни, че е създаден Обществен съвет по ваксинация с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.
 
Двамата обсъдиха и връщането на учениците в училище. "Малко са ваксинираните ученици в България на възраст между 12 и 18 г. В общините с висока заболяемост децата не ходят на училище. Надяваме се тази седмица в клас да върнем най-малките ученици от първи до четвърти клас, като децата ще бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи тестове. Учителите и персоналът, които нямат "зелен сертификат", също ще се тестват. Целта е и учениците, и учителите да се върнат в безопасна училищна среда", подчерта здравният министър.
 
И д-р Аммон, и д-р Кацаров са категорични, че разумът трябва да надделее над страха, а хората трябва да осъзнаят, че справянето с пандемията зависи от усилията на всеки един от нас. Д-р Аммон разговаря и с експерти от Националния център по заразни и паразитни болести.
 
В програмата на директора на ECDC е включена среща във виртуален формат с експертните съвети по "Епидемиология", "Инфекциозни болести", "Клинична имунология", както и с представители на всички регионални здравни инспекции, на Етичната комисия за клинични изпитвания, на Българския лекарски съюз.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени