СЗО: Съществуват идеалните условия за появата на нов, по-опасен вариант на COVID-19

Той припомни, че 83% от населението на Африка все още не е ваксинирано с нито една доза от ваксините срещу коронавируса

Тедрос Адханом Гебрейсус
Тедрос Адханом Гебрейсус Източник: Pinterest
Съществуват идеалните условия за появата на нов, по-опасен вариант на COVID-19. За това предупреди генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус по време на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщава News.bg.
 
Високите нива на ваксинация в някои страни, съчетани с по-лекото протичане на Омикрон, породи опасното схващане, че пандемията е приключила, обясни той и допълни, че това не е така.
 
Не и когато 70 000 души седмично умират заради болест, която може да се избегне и подлежи на лечение, подчерта шефът на СЗО.
 
Той припомни, че 83% от населението на Африка все още не е ваксинирано с нито една доза от ваксините срещу коронавируса, а здравните системи продължават да се задъхват от големия брой случаи, докато вирусът "се разпространява почти безконтролно" и е трудно да се проследи развитието му.
 
Условията са идеални, за да възникнат по-лесно предаващи се и опасни варианти, изтъкна Гебрейсус.
 
"Ние обаче можем да сложим край на пандемията от COVID-19 като световна здравна опасност тази година. Имаме инструментите. Имаме знанията", категоричен бе той.
 
Шефът на СЗО призова всички страни да разрешат спешния финансов дефицит на 16 млрд. долара за Акселератора ACT-A - акроним на Access to tools against COVID (Достъп до средства срещу COVID). Това е устройство, създадено от водещите международни здравни агенции, както и от Световната банка и фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Под ръководството на СЗО той отговаря за ускоряването на достъпа до инструменти за борба с коронавируса в развиващите се страни.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени