Тихомир Безлов: България е рекордьор по даване на трибуна на антиваксърите, надминахме Перу по смъртност

Въпреки тревожните данни и високият процент на смъртност сред неваксинираните хора, българите продължават да са скептични към ваксините, добави той

Тихомир Безлов
Тихомир Безлов Източник: You Tube

За съжаление, тази и другата седмица предстои пикът на българския социално-здравен експеримент. Вчера и днес регистрираме черни рекорди. Никой в света не може да намери отговора на въпроса: защо при положение, че имаме ваксини, никой не се ваксинира у нас? Вчера и днес минахме рекорда на починали хора от есента на 2020 г. Това коментира в сутрешния блок "Денят започва" по БНТ Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

 

Въпреки тревожните данни и високият процент на смъртност сред неваксинираните хора, българите продължават да са скептични към ваксините. Защо това е така обаче, е сложно да се говори. В момента имаме рекордни ваксинации в Европа, например в една Испания или една Франция преди 2 години бяха много по-негативно настроени към ваксините, но сега там процентът на ваксинирани е огромен и там има ниска смъртност, обясни Безлов.

 

Политическата криза е един от съществените фактор за ситуацията с ваксините и непредприемането на популярни мерки у нас, смята експертът. България е рекордьор по даване на трибуна на антиваксърите, политическата криза от последните 2 години също е фактор, който обуславя моментната картина, допълни Безлов. По принцип България е с висока смъртност, но Ковид ни изстреля на първо място в света, като дори изпреварихме Перу, обясни експертът.

 

За мен една важна стъпка при продължаващия натиск в болниците, би била да има някакво усилие като в Румъния - пациенти с тежка ситуация да се изнасят към съседни страни в ЕС, смята Безлов.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени