Тримата ранени от Нагорни Карабах са в "Пирогов" с тежки изгаряния. Предстоят им операции

Двама от пациентите са с 50% изгаряния, третият – с 80%

УМБАЛСМ "Н.Пирогов"
УМБАЛСМ "Н.Пирогов" Източник: Zonanews

Стабилизирано е общото състояние на тримата чужди граждани, които бяха транспортирани от Армения със самолет "Спартан". Те се подготвят за оперативно лечение, съобщи проф. д-р Мая Аргирова, началник на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в "Пирогов", на брифинг пред журналисти.

 

Тримата пострадали са транспортирани при нас по линия на Европейския план за бедствия и аварии, добави тя. "Всички са с обширни и дълбоки изгаряния, в тежко състояние са, не са интубирани. Предстои им дълго лечение – няколко етапа оперативно лечение и продължително възстановяване при успешно лечение", каза проф. Мая Аргирова.

 

Двама от пациентите са с 50% изгаряния, третият – с 80%, обясни тя. Двама ще бъдат оперирани в понеделник, след извършване на необходимата подготовка, във вторник – третият пациент. И тримата са транспортирани в стабилно състояние.

 

"Имаме възможност да приемем още трима пациенти от пострадалите в Нагорни Карабах, за което уведомих Министерството на здравеопазването", каза още проф. Аргирова. Тримата пациенти са били ранени при експлозия на горивен склад в Нагорни Карабах на 25 септември, при която загинаха 125 души.

 

Екипаж от състава на 16-а авиобаза Враждебна изпълни вчера задача със самолет "Спартан" по медицинска евакуация от Армения на трима чуждестранни граждани. В 0.35 ч. на 7 октомври пострадалите бяха транспортирани до Летище София, за да бъдат настанени за лечение.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени