Трябват промени в категоризацията на труд за Спешната помощ

Чисто статистически Спешната помощ изпълнява много повече адреси от всички останали служби, взети заедно, казва д-р Делян Георгиев

Бърза помощ, линейка, спешна помощ
Бърза помощ, линейка, спешна помощ Източник: Zonanews

Пандемията, едно от хубавите неща, което направи, е да ни накара да си даде сметка какво дължим на колегите от Спешна помощ, които изнесоха тази пандемия и продължават да го правят, коментира в студиото на "Денят започва" по БНТ д-р Делян Георгиев, медик с дългогодишен опит в спешната помощ.

 

Трябва да се види къде са пробойните и какво се случва със системата на Спешна помощ, и най-вече категоризацията на труд. Лекарите от Спешна помощ са трета категория труд, за разлика от полицията и пожарната, подчерта лекарят.

 

"Това са системни звена на националната сигурност. Знаете, че при всякакви тежки катастрофи, бедствия и аварии трите служби сме заедно и чисто статистически Спешната помощ изпълнява много повече адреси от всички останали служби, взети заедно", заяви д-р Георгиев. Спешна помощ не е атрактивна служба за лекарите - заради заплащането, категоризацията на труд и рисковете. Когато една работа е непривлекателна, трябва да стане такава, допълни д-р Георгиев.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени