Украинските бежанци с временна закрила ще се лекуват по линия на НЗОК, приеха на първо четене депутатите

От ПГ на ГЕРБ-СДС възразиха, че няма точни разчети колко ще струва лечението на бежанците

Пленарна зала на Народно събрание (НС)
Пленарна зала на Народно събрание (НС) Източник: Zonanews

След два часа и половина дебати депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат чужденците от Украйна, получили временна закрила в България, да бъдат здравно осигурени от държавата и да имат достъп до медицинското обслужване. С тях ще се даде възможност на бежанците да потърсят и личен лекар, а болниците ще получават пари от Здравната каса за всяка оказана помощ на хората с предоставена временна закрила.

 

По този начин ще се създаде правна възможност тези лица да ползват пълния обхват медицинска помощ, заплащана от Касата, посочват в мотивите си вносителите - председателят на здравната комисия Антон Тонев (ПГ "Продължаваме промяната") и група народни представители.

Промените в закона ще са за срок от една година. Предвижда се размерът на здравните вноски и източникът на финансиране да се определят с акт на Министерски съвет. По времена дебата Искрен Митев от ПП обясни, че средствата ще дойдат от преструктурирани европейски средства, а не от джоба на данъкоплатците. 

 

От финансова гледна точка, приравняването на горепосочените категории лица на българските граждани ще наложи внасяне на здравни осигуровки, като размерите и източникът на финансиране ще бъдат определени с акт на Министерския съвет поради динамиката на обстановката и временния характер на мярката.

 

Председателят на здравната комисия д-р Антон Тонев коментира, че страната ни има както икономически, така и социални възможности да подпомогне за кратко хората, бягащи от войната. Управителят на НЗОК Петко Салчев обаче призова за прецизиране на текстове между първото и второто четене, тъй като има неясноти.

 

"За" текстовете бяха 158 депутати, шестима - "против", 28 се въздържаха.

 

От ПГ на ГЕРБ-СДС възразиха, че няма точни разчети колко ще струва лечението на бежанците. Бившят здравен министър проф. Костадин Ангелов отсече, че средства от предходни програмни периоди не са останали, защото всички са изхарчени най-вече заради мерки срещу коронавируса. Митев обаче цитира данни, според които има останали милиони левове по оперативните програми.

 

Народният представител от ГЕРБ-СДС Асен Балтов коментира, че много неща не се поемат от НЗОК и се налага пациентите да си доплащат. "Кой ще плати сметката на тези хора, когато нещо трябва да се доплати. Това което предлагате няма да е достатъчно за бежанците", обърна се той към мнозинството. 

 

Според "Възраждане" законопроектът е и дискриминационен, защото не обхваща всички бежанци у нас, като фокусът е най-вече върху Украйна. Част от парите ще дойдат от неизползвани средства от предишни европейски програми, които ще бъдат пренасочени, обясниха от управляващото мнозинство.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени