Управителят на НЗОК: Здравната каса плаща 30 млн. лева повече за лекарства

Проектът за бюджет за 2025 г. ще е с милиард лева повече от 2024 г.

Национална здравноосигурителна каса (НЗОК)
Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) Източник: Zonanews

Здравната каса плаща за реимборсиране на лекарства около 30 млн. лева повече годишно. Проектът за бюджет за 2025 г. ще е с милиард лева повече от 2024 г. Има и голямо увеличаване на обема от медицински дейности в болниците, НЗОК ще направи проверки на отчетените дейности.

 

Това каза управителят на Здравната каса Станимир Михайлов по БНР, който бе върнат на поста с решение на съда. Той посочи, че за разходите на болнична помощ цялата сума за годината трябва да бъде 3,8 млрд. лв, а заложеното е 3,5 млрд. лв. 

 

Управителят на касата заяви, че няма да има дефицит и "ще се разплати това, с което разполага Касата по бюджет и ще осигури разплащането на всякаква видове медицинска и здравна дейност и лекарства".

 

Според него са необходими нови критерии за отваряне на нови болници, защото въпросът не е еднозначен, особено на места, където няма болница. Но в момента от около 52 000 легла при 6 млн. население, едва половината от леглата са запълват.

 

В момента НЗОК работи по приключване финансово на годината и проекта на бюджет за 2025, който трябва да бъде готов до 28 октомври, съгласуван с МЗ, одобрен от НС на НЗОК и внесен в МС. А следващата седмица управителят на Касата ще се срещне със съсловните организации, които са страни в процеса.

 

Михайлов потвърди, че макрорамката от Министерство на финансите за НЗОК е за 13% по-висок бюджет през 2025 г., което е милиард лева допълнително за здравеопазване. 

Още от "Здравеопазване"

Децата и младите хора с редки очни болести в България все още не разполагат с експертен център за лечението им

Пациентите призовават медицинските специалисти и здравните власти да предприемат действия за неотложното разкриване на поне два центъра за комплексна грижа на повечето заболявания в страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени