Уволненият директор на "Пирогов": Инсинуациите, че "Пирогов" е пред фалит за мен са недопустими и политически незрели от устата на министър (ВИДЕО)

Който се е захванал с "Пирогов", това правителство е паднало. Да го правят - тяхна работа, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Д-р Валентин Димитров
Д-р Валентин Димитров Източник: NOVA

"Пирогов" е институция, а лекарите са ангели. Всякаква намеса на "Пирогов" в политически борби не е приемлива, защото в болницата се лекуват от най-бедния до най-богатия. Ние не сме престъпници, Не съм нарушил закона. Болницата не фалира", заяви на брифинг директорът на "Пирогов" Валентин Димитров.

 

Инсинуациите, че "Пирогов" е пред фалит за мен са недопустими и политически незрели от устата на министър, подчерта д-р Димитров пред медии. "Пирогов" е институция, а лекарите са ангели. Всякаква намеса на "Пирогов" в политически борби не е приемлива", подчерта д-р Димитров.

 

"Колегите са притеснени, че няма да могат да си вземат заплатите заради фалит. Това са хора, които спасяват човешки животи. Това е първата голяма опасност пред нас", подчерта той. "Втората опасност е, че хората вече се притесняват дали, като дойдат тук, ще получат адекватна медицинска помощ и това, за което са дошли", опасява се той.

 

"Инсинуациите са ясни. За времето, през което аз съм начело на тази болница, дружеството е на печалба. На 27 юни 2020 година постъпих на работа. До 31 октомври т.г. имаме над 1 млн. печалба", каза той.

 

Димитров призна, че не чувства никаква вина. "Приписаните на мен загуби са за минал период от време", каза той бесен, с треперещи ръце. "Тези всички хора с труда си, вдигнаха заработката на "Пирогов" с 10 млн. Когато някой напада и обижда болницата, обижда тези хора в бели престилки, които спасяват човешки животи. Ние не сме престъпници. Аз съм тук да ръководя процес, не да извършвам престъпления", изтъкна гневно той.

 

Той обеща да даде на медиите всякакви таблици и отчети на болницата. Димитров каза, че ще помоли прокуратурата да влезе в "Пирогов" и да провери него и болницата. Той ще поиска такава проверка да направят Асен Василев и одитни органи. "Не съм викан в министерството, не са ми правени препоръки. Оказван ми е методичен натиск. Не съм съветван", разкри той.

 

"Не мога да намеря връзка. Политиката е различна игра от това при нас. При нас е живият живот. Моята позиция за Мустафа Емин, включително и тогава, беше че не искаме скандал. Всеки родител може да допусне грешка от притеснение за детето си. Възможно е. Тези хора работят под постоянен стрес. Всеки ги заплашва с нещо. Там нямаше да има скандал, ако хората бяха диалогични. Аз извиках ДБ с цялата им етична комисия, преди да стане скандалът и им казах "хора, това са нещата, дайте да направим нещата интелигентно, защото няма нужда от скандали и бунтове", каза разкри д-р Димитров.

 

По думите му хората от ДБ за били възпитани, но е настъпило мълчание после. "Моите морални виждания и политическата игра са две различни неща. Нали знаете, че Дяволът чете Евангелието", добави той. Най-голямата спешна болница у нас е разтърсена от скандал, след като във вторник стана ясно, че министърът на здравеопазването Христо Хинков е освободил директора ѝ Валентин Димитров.

 

Мотивите на министъра са нарушения, установени в одитен доклад. Хинков съобщи и че болницата е на загуба с 30 млн. лв. От "Пирогов" твърдят точно обратното - че са на печалба и всички дългове са изплатени. Рокадата в "Пирогов" предизвика сътресения и в некоалицията. Във вторник от ГЕРБ заявиха, че ще бойкотират правителството, ДПС също застанаха твърдо зад ръководството на болницата. На същия ден процедурата по смяна на директора беше спряна. Чуха се и намеци за оставки и дори падане на правителството.

 

"Мислите ли, че тези политически сътресения ни трябват заради един съветник, за когото си отмъщават, който си позволи нечувано държание в "Пирогов". Това е дребно отмъщение и трябва да приключи веднага. Трябва да се занимаваме с важните теми на България - има бюджет. Ние ще внесем и предложение за детската болница. Там нищо не се случва", каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

 

"Който се е захванал с "Пирогов", това правителство е паднало. Да го правят - тяхна работа", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за уволнението на шефа на "Пирогов" д-р Валентин Димитров.

 

"Всичко, което съм предприел, е спрямо установените закони в страната, спрямо задълженията ми като министър и заставам зад моето решение". Това каза здравният министър Христо Хинков на брифинг в Министерския съвет относно освобождаването от длъжност на директора на болница "Пирогов" Валентин Димитров. Министърът обяви, че одитният доклад е предоставен на прокуратурата, а също така на ДАНС, на Сметната палата и на АДФИ. "Одитният доклад ще бъде огласен, щом приключи прокурорската проверка", посочи той. "Изглежда директорът няма да бъде сменен, защото има голяма съпротива, но аз съм направил каквото трябва", коментира още Христо Хинков. 

 

Още от "Здравеопазване"

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка и даде на прокуратурата казуса с болницата "Мама и Аз"

В сигнала до прокуратурата Главчев иска да бъде направена проверка, която да установи налице ли са данни за извършване на престъпления по посочените факти и обстоятелства, свързани със създаване на болницата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени