В Центъра по трансфузионна хематология на Военна болница отбелязват 30 години от създаването му

Като труден момент настоящият началник на Центъра проф. Румен Попов посочва 2007 г., когато армията става кадрова и настъпва огромен срив на кръводаряването

Военно-медицинска академия (ВМА)
Военно-медицинска академия (ВМА) Източник: Zonanews

В Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА) отбелязват 30 години от създаването му. Това съобщиха от ВМА. Вече три десетилетия неговата мисия е да бъде в помощ на клиниките на лечебното заведение, да работи за развитие на трансфузионната система и безвъзмездното кръводаряване в България.

 

Център по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА)
Център по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА) Източник: ВМА

Военният кръвен център е създаден през 1993 г. под ръководството на доц. Андрей Андреев. В последните 10 години в Центъра са отчетени 64 011 кръводарявания, от които 32 006 са от военнослужещи и цивилни служители във военните формирования. Като труден момент настоящият началник на Центъра проф. Румен Попов посочва 2007 г., когато армията става кадрова и настъпва огромен срив на кръводаряването.

 

Проф. Румен Попов
Проф. Румен Попов Източник: ВМА

Беше изключително трудно, започнахме активна работа с лекарите от военните формирования и така успяхме да убедим кадровите военнослужещи, че една от мисиите им е именно кръводаряването, казва проф. Попов.

 

По думите му някои от военнослужещите вече имат по 15 и повече кръводарявания. Друг тежък период е по време на пандемията от COVID-19, посочва още той и допълва, че и тогава военномедицинските мобилни екипи за кръводаряване не спират работа и успяват да запазят възходящата тенденция. В началото на пандемията, когато основно средство за лечение на болните бе реконвалесцентната плазма, трябваше да реагираме много бързо, добавя той. Не познавахме самата методика за нейната подготовка и се наложи да пътуваме до Италия с колеги инфекционисти, където ни обучиха, припомня проф. Попов.

 

Млади лекари, лаборанти и медицински сестри
Млади лекари, лаборанти и медицински сестри Източник: ВМА

По думите му така успяват да помогнат на много пациенти във ВМА и в други болници, тъй като месеци наред единствено във ВМА може да се дарява плазма. Друг силно емоционален момент в историята на кръвния център е началото на чернодробната трансплантология във ВМА. По време на първата такава интервенция прекарах цяла нощ с екипа в операционната зала и видях трудности, с които колегите се сблъскаха, хирурзите се сменяха по време на интервенцията, тъй като трансплантацията продължава цяла нощ, казва още той.

 

Кръвен център по трансфузионна хематология
Кръвен център по трансфузионна хематология Източник: ВМА

Помагаме на болници от цялата страна и ще продължим да го правим и занапред, допълва проф. Попов и изразява гордостта си от своите колеги. До няколко дни ще приключи ремонтът на кръвния център на ВМА, с който напълно се обновяват битовите условия апаратурата. Ежегодно във ВМА се организират акции по безвъзмездно кръводаряване, в които могат да се включат и цивилни граждани. Кръводарителят дарява около 450 милилитра кръв. Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването, са стерилни и са за еднократна употреба. Кръводарителите получават два дни платен отпуск и подкрепителна закуска.

Още от "Здравеопазване"

Само за ден 500 българи влязоха в здравните си досиета чрез еЗдраве

Министерството на здравеопазването, съвместно с Министерството на електронното управление, организира и изнесени пунктове, където могат да сдвоят електронните си здравни досиета със своите мобилни телефони чрез приложението еЗдраве

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени