ВМА откри нов диагностичен блок за пациенти с инфекциозни болести

С новото съоръжение се дава комплексност върху диагностиката и лечението на пациентите

Във ВМА откриха новоизграден диагностичен блок
Във ВМА откриха новоизграден диагностичен блок Източник: ВМА

Във Военномедицинска академия (ВМА) откриха новоизграден диагностичен блок за пациенти с инфекциозни болести. Новото съоръжение разполага с отделен скенер, рентгенов и ехографски апарати, диагностични и вирусологични кабинети, съобщиха от ВМА.

 

Реализирането на този проект е една дългогодишна мечта и идеен проект на проф. Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести. А откриването му е първото събитие от отбелязването на 130-ата годишнината от създаването на ВМА.

 

По думите на началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски с новото съоръжение се дава комплексност върху диагностиката и лечението на пациентите. Има самофункционираща инфекциозна болница, която се намира в двора на Академията и е абсолютно независима от централната болница. Инфекциозноболните пациенти ще могат да получат медицинско обслужване в пълен обем, без да се нарушава работата с пациентите, страдащи от други заболявания, уточни той.

 

Мутафчийски благодари за труда на медиците. "Господ да ви дава сили - на вас и вашите семейства, да издържим всички предизвикателствата, които са пред нас", каза той.

 

От своя страна проф. Камен Плочев коментира, че през този център ще преминават всички техни пациенти и изтъкна важността му от гледна точка на борбата с т.нар. пост-COVID-синдром: "Ние разполагаме с всички медикаменти и прилагаме терапиите, както го правят по целия свят".

Още от "Здравеопазване"

Работещи в болница "Пирогов" протестират срещу решение на комисия за избор на началник на Клиниката по детска хирургия

Към настоящия момент решението е проф. Шивачев да продължи да бъде началник на Клиниката по детска хирургия, заяви проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване

Прочетете повече прочетете повече

Проф. Костадин Ангелов: Много скоро грешката с избора на шеф на НЗОК от ПП-ДБ може да бъде поправена

В хода на дебата относно избора на нов подуправител за Здравната каса председателят на парламентарната здравна комисия обясни колко неподготвен е сегашният шеф на НЗОК от ПП-ДБ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени