Водещи медици: Уволниха проф. Балтов по политически причини

Новият шеф на “Пирогов” обявил, че не може и не иска да работи с предшественика си

Проф. Асен Балтов
Проф. Асен Балтов Източник: УМБАЛСМ "Пирогов"

Разправа по политически причини, сталинистки метод, наказателна акция нарекоха дисциплинарното уволнение на проф. Асен Балтов водещи медициq обобщава "Труд". Политическите уволнения на ръководни позиции са нещо обяснимо. Но политическите уволнения на лекари са съвсем друго. Практика от епохи, които си мислихме, че сме загърбили. Позорна история. Това написа в профила си във фейсбук проф. Николай Габровски.

 

Уволнението е опит за сплашване на всички, които открито заявяват политическите си възгледи. Посланието - не си ли от нашите, премахваме те. "Борците" за демокрация целят само автокрация. Хорица с тоталитарен маниер и сталинистки похвати, коментира проф. Костадин Ангелов. Като демонстрация на сила определи уволнението на Балтов проф. Тодор Кантарджиев.

 

"Уволнен! След 21 години работа в Пирогов!", написа във фейсбук проф. Асен Балтов. Той заяви, че в първия си работен ден след отсъствие по здравословни причини е направил две сложни операции като редови хирург. Сред като приключил бил извикан от новия шеф на болницата проф. Иван Поромански, който му е съобщил, че не може и не иска да работи с него. Връчил му за подпис заповед за дисциплинарно уволнение. По-добре подпиши тази заповед, защото съдът може да те върне, посъветвал колегата си проф. Поромански. 

Проф. Балтов категорично отказал да подпише. Той заявил, че няма никакви нарушения и ще си търси правата по съдебен път.

 

Засега проф. Балтов няма да отиде да работи в друга болница, макар че минути след като стана известно уволнението му, получил оферта от частна клиника. Към проф. Балтов не е отправяна и оферта за политическа кариера, твърди изданието. В 16.30 часа здравно министерство пусна позиция, че в министерството няма информация, че здравният министър Стойчо Кацаров е поискал информация от шефа на "Пирогов" проф. Поромански.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени