За ваксините не на шега

Не е нужно да си Супермен, важното е да си Плюсмен - кампания за ползата от ваксините

Ваксини
Ваксини Източник: Depositphotos

 На Международния ден на шегата Министерството на здравеопазването, с подкрепата на УНИЦЕФ България, съвсем не на шега, стартират информационна кампания за ползата от ваксините.

 

Поводът е Европейската седмица на имунизациите, която по традиция се провежда в последните седем дни на месец април, а целта на инициативата е да разкажем защо ваксините са важни.

 

През 2023 г. в България е регистриран обхват от 93% със задължителни имунизации в ранна детска възраст. Подобно покритие се отчита за първи път след 2019 г. По традиция най-много деца са ваксинирани срещу вирусен хепатит ти Б и срещу туберкулоза през първите дни от живота им, съответно 97,2% (47 125 новородени) – 96,5% (46 727 новородени).

 

Представително проучване на Министерството на здравеопазването и УНИЦЕФ България за нагласите на родителите относно Имунизационния календар на страната показва, че 93,7% от тях са съгласни, че всички ваксини са важни; 91,1% са убедени, че ваксините предотвратяват тежки заболявания при децата, а 88% вярват, че ваксините са безопасни.

 

Въпреки отчетената положителна тенденция, за изминалата година с незавършена основна имунизация от подлежащите деца в страната са 1691 деца срещу туберкулоза; 4030 срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и вирусен хепатит тип Б; 4 406 деца срещу пневмококи и 4712 срещу морбили, епидемичен паротит и рубеола.

 

"Ваксинирай се и влез в отбора на супергероя" е нашето послание, което отправяме чрез анимирания ни герой – "Плюсмен", носещ името на изцяло обновения специализиран сайт на Министерството – plusmen.bg.

 

Още от "Здравеопазване"

Вълна от фалшиви имейли от името на НЗОК

Институцията предупреждава, че не изпраща по електронна поща на граждани или договорни партньори файлове, касаещи техния здравноосигурителен статус, информация за дължими суми и друга персонална информация

Прочетете повече прочетете повече

България приема пострадали от удара на болницата в Киев деца за рехабилитация

Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, заяви министър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Доц. д-р Ася Консулова: Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективн

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени