Заради неправомерни трансплантации освобождават Съвета на директорите на правителствена болница

Друга причина е лошият финансов резултат на болницата

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров Източник: МС

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров освобождава съвета на директорите на болница "Лозенец" заради нарушения. Това стана ясно на брифинг в Министерски съвет. Проверки са установили нарушения, свързани с източване на Здравната каса и неправомерни трансплантации на бъбрек. 

 

В болница "Лозенец" е извършена проверка след журналистическо разследване. Резултатите показват, че болницата за ноември е отчела над 60 пациенти, като лекувани там, които всъщност не са лекувани. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, обяснявайки взимането им като техническа грешка.

 

"Аз повиках изпълнителния директор на болницата, поисках обяснение от него. Това, което ми обясни за техническата грешка - за мен няма как да има 60 технически грешки. Това са случаи, които ежедневно са регистрирани в електронната система на НЗОК. Това не е направено еднократно. За всеки случай има издадено направление за хоспитализация. Уредите са получени в болницата и тогава, когато е издадена заповедта за проверка, са върнати с обяснението за техническа грешка. За мен това не е техническа грешка. Това се нарича източване на Здравната каса. За мен това е абсолютно недопустимо", обясни Стойчо Кацаров.

 

Той е поискал и справка за финансовото състояние на болницата: "Броят на заетите легла през цялата изминала година е бил 23%. Тоест от 10 легла 8 са били свободни. Средно 8 са били свободни през цялото време. Това е основната причина за отрицателния финансов резултат. Отчитането на пациенти, без да е извършена дейност, лошият финансов резултат е достатъчно, за да се предприемат административни мерки по отношение на управлението на болницата".

НЗОК е сезирала прокуратурата, тъй като е имало и подправени подписи. Тя е извършила анкета на част от пациентите, които са били отчетени неправомерно. Те са потвърдили, че не са лежали в болницата в този период, посочи още служебният министър. 

Проверката е установила и вероятна схема за трафик на органи. Министърът посочи, че в периода 2019 – 2021 г. до 27 април в болница "Лозенец" са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, които са били незаконни.

"Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Рецепиентите са чичовци и лели от Израел, Япония, Германия, Ливан. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си. Законът не позволява донороство, освен ако няма пряка родствена връзка между донор и рецепиент", обясни здравният министър. 

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" има процедура за проверка, когато има съмнения, че хората не са роднини. Това е криминално престъпление, допълни той. "Тя е извършвала проверки и е получавала информация от съответните държави на рецепиентите от Израел, че това са фалшиви самоличности, че това не са техни граждани. Тези документи са постъпили в Министерство на здравеопазването, но не е имало реакция по този въпрос. Цялата тази документация, след като я съберем и комплектоваме, още днес ще я представим на МВР за по-нататъчни проверки", каза още Кацаров.

На въпрос очакваме ли се следваща вълна на COVID-19 през есента, Кацаров заяви:  "Единственият начин да избегнем нова вълна е ваксинацията. Всички сме свидетели, че нито маските, нито дистанцията помагат изцяло. Експертите подозират, че е възможно да има нов пик, ако се забави процесът на ваксинация. Лятото е удобно време да се свърши тази работа. Опитваме се да проведем информационна кампания и нека всеки сам да прецени какво да прави. Нека не говорим за фантасмагориите за чипиране и да се облегнем на фактите. Пациентите не искат да се ваксинират, защото има странични ефекти. Ако видят обаче страничните ефекти в листовката на едно лекарство за кръвно, ще разберат, че те всъщност са повече”.

Още от "Здравеопазване"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени