Заради високите цени и пандемията Общинските болници са на ръба

Кризата обхвана и Чирпан, където общинската болница изпитва затруднения

COVID-19
COVID-19 Източник: Zonanews
Постоянно увеличаващите се цени на медицинските консумативи доведе до срещи между ръководители на болници и здравното министерство. Кризата обхвана и Чирпан, където общинската болница изпитва затруднения, съобщава NOVA. Директорът на лечебното заведение и председател на Сдружението на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев разкрива, че това е един от най-трудните сезони.
 
"Нещата сега са още по-усложнени заради поредната вълна на ковид, което донякъде спря потока на другите пациенти, така не можем да си заработим бюджета. Посрещаме сметки, които преди сме плащали трудно, а сега вече става невъзможно. Имаше сигнали от колеги, че това вече е предела", заяви той. По думите му с 50 и повече процента би се увеличил бюджетът за издръжка на болницата в Чирпан предвид кризата. Според него има закъснение в заплащането на 1000 лв. за медиците на първа линия. А те се получават на база конкретния график за деня, което представява процент от тази сума.
 
"Когато лекар отива и консултира пациент в COVID отделение, той го прави за 20 минути, но му се зачита целия ден, ако е имал 6 работни часа, се признават всички, не само периода на прегледа на болния. Умножават се по часовата ставка за месеца и така се получава сумата само за този пациент. Тя се добавя към сумите от прегледи на другите пациенти и общата сума е бонусът накрая на месеца", обясни д-р Тотев.

Още от "Здравеопазване"

Министър Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов"

Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени