Засякоха първи случай на индийския вариант на COVID-19 у нас

Пробата е била взета от мъж във възрастовата група между 20 и 30 години от Плевен

Тест за коронавирус
Тест за коронавирус Източник: Unicef

Засякоха първи случай на индийски вариант на коронавируса у нас, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести. Пробата е била взета от мъж във възрастовата група между 20 и 30 години от Плевен.

 

От НЦЗПБ поясняват, че пациентът е с право на временно пребиваване в страната. Не е декларирал пътуване в чужбина. Заразеният е бил изследван в болницата с оплаквания от температура, задух и болки в гърдите. Той е бил диагностициран с COVID-19, но не е боил хоспитализиран, а е поставен под домашно лечение.

 

Въпреки че пробата е секвенирана през май, анализът не е показал наличие на индийския вариант. При повторен анализ след депозирането й в международната генна банка през този месец обаче е установено наличие на показателите за т.нар. вариант "делта".

 

По данни на НЦЗПБ през месеците април и май са секвенирани общо 34 проби от област Плевен, при които не е открит друг случай на "делта" вариант.

Още от "Здравеопазване"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени