Здравната комисия иска пълен анализ на Спешната помощ

Документът трябва да е изготвен въз основа на проверки, извършени от Изпълнителната агенция "Медицински надзор"

Бърза помощ, линейка, спешна помощ
Бърза помощ, линейка, спешна помощ Източник: Zonanews

Парламентарната комисия по здравеопазване отправи искане към министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков да бъде извършен цялостен анализ на текущото състояние на системата на спешната помощ. Предложението за анализа е на проф.Костадин Ангелов, председател на комисията.

 

Членовете на комисията гласуваха предложението, като се очаква анализът да бъде готов до 31 март. Документът трябва да е изготвен въз основа на проверки, извършени от Изпълнителната агенция "Медицински надзор".

 

Каквото и да се опитва да направи сам човек в системата на здравеопазването, няма да доведе до успешен край и колкото и да сме заявявали, че здравеопазването няма цвят, не го показваме, каза проф. Ангелов и посочи, че анализът ще бъде предоставен на всички, за да може заедно да вземат бъдещите решения.

 

В анализа ще трябва да са посочени кадрите, работещи в системата на спешната помощ, финансирането на системата, наличието на линейки и апаратура, наличие на спешни отделения по региони, редът за насочване на пациентите, дигитализацията на дейностите в спешната помощ, функционирането на системата на тел. 112 по отношение на сигналите за спешна помощ, спазването на стандарта по спешна медицина, достъпността на населението до спешна помощ по региони и други теми.

 

Васил Пандов от ПП-ДБ посочи, че такъв анализ е навременен, както и че в управленската програма е заложено в първите девет месеца да се направи одит в системата на спешната помощ. По думите му анализът би отговорил дали се налагат законодателни промени или само препоръки към изпълнителната власт.

 

Спешната помощ се нуждае от много сериозна реформа по отношение на квалификацията на персонала и определянето на статута на работещите в системата, каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени