Здравната комисия прие България да започне преговори за внос на руската ваксина "Спутник V"

Представители на съсловните организации взеха думата като увериха, че в момента има достатъчно количество ваксини и не се налага спешно закупуване на други

Заседание на здравната комисия
Заседание на здравната комисия Източник: Facebook

Днес депутатите обсъждаха възможността за внос на руската ваксина"Спутник V" в парламентарната комисия по здравеопазване. В дебатите участваха както народните избраници и министри, така и представители на съсловните организации. Пръв думата взе проф. Георги Михайлов от БСП, който каза, че "всички действия на правителството неса довели нацията до резултати, които да накарат българските граждани да бъдат спокойни" заяви депутатът от БСП. По думите му неумело е била прекъсната ваксинацията с препарата на АстраЗенека.

 

Проф. Костадин Ангелов коментира предложението на проф. Михайлов като каза, че законодателството в България е синхронизирани с европейското: "Съгласно законодателството на ЕС е въведена централизирана процедура по одобрение на лекарства. Тя е задължителна за продуктите с нова субстанция, както и продукти за лечение на вирусни заболявания". Към настоящия ЕМА няма подадено заявление за употреба на ваксината на"Спутник V".

 

Осигурените количества от ваксини в България са достатъчни за ваксинацията на българските граждани, категоричен беше здравният министър. Той увери:"През месец май могат да бъдат ваксинирани по 50 000 души на ден, а през месец юни – по 55 000". По тази причина той не смята, че има нужда да се стартира процедура в Народното събрание.

 

Маг.фарм. Богдан Кирилов също участва в дебатите като отговори на проф. Михайлов. Той каза, че лекарственият продукт не трябва да има алтернативи на българския пазар:"Именно в тази връзка българското законодателство не позволява да бъде извършено предложеното от вас".

 

Представители на съсловните организации също взеха думата като увериха, че в момента има достатъчно количество ваксини и не се налага спешно закупуване на други.

Още от "Здравеопазване"

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени