Здравните власти: Започва IV фаза на ваксинация – възрастни и хора с хронични заболявания

Леглата в болниците пълни на 40%, средната възраст на заразените паднала на 51г.

Седмичният брифинг на Националния оперативен щаб
Седмичният брифинг на Националния оперативен щаб Източник: БТА

Има нарастване на случите на коронавирус у нас, но то става плавно. Не се очакват проблеми в случай, че бременни жени се ваксинират срещу COVID-19. Трябва да се засили процесът на имунизиране през уикенда. Гражданите не трябва да плащат потребителска такса за поставянето на ваксина - това са акцентите от днешния редовен брифинг на здравните власти. 

Доволни сме от постигнатите до момента резултати, но следим със загриженост и внимание - с тези думи здравният министър откри брифинга. "Нямаме такъв голям наплив в лечебните заведения. В Кюстендил и Враца, където бях лично, видях, че лекарите се справят и работят спокойно и има достатъчно болнични легла. Процентът на положителните проби за британския вариант на вируса е твърде висок в Кюстендил, но разпространението му е много бавно", увери той. 

6370 са потвърдените случаи за последните седем дни, излекувани са 3678. 40% са заетите болнични легла за неусложнени пациенти в страната. Заетостта на интензивните легла е 42%. Най-висок процент заети интензивни легла са в Благоевград, Разград, Силистра, София-област и Хасково. Най-висок процент заети легла за неусложнени пациенти са в Благоевград - 81%, а 57% са в област Плевен. По отношение на медицинския персонал от началото до момента броят на заболели медици е 9937. Активните случаи са 729, от които на домашно лечение са 643, други 86 са в лечебните заведения, от които пет са настанени в интензивни структури", добави той.

Ваксинацията от втора фаза е почти приключила. Националният ваксинационен щаб предлага да се премине вече към четвърта фаза - възрастните хора и тези с хронични заболявания. Това каза председателят на НВЩ проф. Красимир Гигов.

 

Страната ни запазва мястото си в Европа и на Балканите по заболеваемост и смъртност. В Европа по заболеваемост сме на 25-о място - с 127,4 на 100 000, и на пето на Балканите, а по смъртност, която е 7.3 на сто хиляди - сме на 15-то в Европейския съюз, каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Още от "Здравеопазване"

Последни новини

Най-четени