Здравният министър Ангелов: Притеснителна е тенденцията на заболеваемост в Кюстендил, засега легла има

В рамките на 10 дни имаме нарастване на случаите - от 12 до 73 към днешна дата. Това ни притеснява, тъй като не можем да намерим отговор на въпроса защо се случва, каза здравният министър

Министър Костадин Ангелов в Кюстендил
Министър Костадин Ангелов в Кюстендил Източник: bTV

Притеснителна е тенденцията, която наблюдаваме в Кюстендил. В рамките на 10 дни имаме изключително експоненциално нарастване на случаите - от 12 до 73 към днешна дата. Това ни притеснява, тъй като не можем да намерим отговор на въпроса защо се случва". Това каза здравният министър Костадин Ангелов, който посети болницата в Кюстендил, информира bTV.

"Голяма част от лежащоболните нямат много контакти. В града няма обществени места, където да се събират много хора. Нашата оценка е, че предаването на заболяването става по битов път чрез семействата. Има цели родове, които са на лечение", обясни Ангелов. В болницата в Кюстендил има възможност за настаняване на 103-ма лежащоболни пациенти.
"При необходимост ще се осигури допълнителна сграда в близост до болницата, където могат да се разкрият още 40 легла", каза здравният министър, допълвайки, че в това отношение няма притеснения.

В момента 72 души са настанени в здравното заведение, като от тях четирима са в реанимация и са интубирани. Останалите са в две COVID отделения. Все още има свободни легла, така че на този етап няма опасност те да се запълнят, успокои директорът на болницата. Средно на ден постъпват около 7-8 души.
"Направи ми впечатление, че има настанен пациент със Синдром на Даун, който има нужда от повече грижи в сравнение с останалите. За него се грижи друг пациент, който работи в център за настаняване от семеен тип и който също е положителен, но вече е в добро състояние. Това е нещо, което винаги ми е правило много добро впечатление – когато професията е и призвание", разказа Костадин Ангелов.

На този етап Кюстендил е изолиран случай и към настоящия момент няма притеснения за други население места.
"Ако има необходимост от допълнителни мерки, ще сезираме областния щаб, но засега не се налага затягането им", уточни Костадин Ангелов. За да се предприемат по-строги мерки, е необходимо броят на заболелите да достигне 200 на 100 000 за 14 дни.

Министър Ангелов потвърди, че синът на Радев е бил задържан при сигнал до СДВР и РЗИ.
"Да, мога да потвърдя, че това е така, синът на президента е бил там. Повече не мога да ви кажа. Ние не провеждаме разследвания", каза той пред журналисти в Кюстендил.

Още от "Здравеопазване"

Здравната комисия поиска от Хинков да отмени протокола за освобождаването на директора на "Пирогов"

В момента комисията смята, че докладът, който ѝ е представен, съдържа противоречиви данни и затова искат проверката на "Пирогов" да бъде извършена от външен одит

Прочетете повече прочетете повече

Асен Василев към министър Хинков: Стига циркове, подай си оставката

Той сравни опита за смяна на директора на "Пирогов" с гласуването на бюджета за 2024 г., като припомни своя заявка, че ще подаде оставка, ако не се приеме неговата концепция за финансите на държавата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени